

De groei van onze mensen en ons familiebedrijf staan centraal
Ook in tijden van crisis zijn de medewerkers van Hoppenbrouwers de belangrijkste aanjagers van het succes. ‘Dit jaar zijn we in staat geweest om in alle lagen van de organisatie onze eigen gezondheid versus bedrijfseconomische gezondheid in balans te houden. Dat komt onder meer, omdat we zijn gaan ‘omdenken’ en verbroedering centraal is blijven staan. Deze wendbaarheid typeert ons familiebedrijf en daardoor konden we samen op koers blijven. Daar ben ik enorm trots op!’, vertelt Ellen Vermeer, HR-directeur bij Hoppenbrouwers.
Aantrekkelijke werkgever
In het jaar 2020 is Hoppenbrouwers op koers gebleven door vast te houden aan de lange termijnvisie, namelijk groeien naar een landelijke technisch dienstverlener. De organisatie is dan ook niet gestopt met het investeren in haar medewerkers. Ellen vertelt: ‘De groei van onze mensen en ons familiebedrijf staan centraal. Ook in 2020 hebben we medewerkers de ruimte gegeven om een volgende stap te zetten binnen ons bedrijf en zijn onze opleidingen, in aangepaste vorm, zoveel mogelijk doorgegaan. Verder zijn we nieuwe medewerkers blijven verwelkomen van leerling, starter tot vakman. De waardering vanuit onze medewerkers voor deze aanpak wordt onderstreept in het medewerkerstevredenheidscijfer van 7,9 en het keurmerk ‘Beste Werkgever 2019- 2020’. Dat we een aantrekkelijke werkgever zijn blijkt ook uit de 6.000 mensen die bij ons hebben gesolliciteerd. Dit heeft geresulteerd in 408 nieuwe medewerkers (excl stagiairs en overnames). We blijven wel streng aan de voordeur. We zoeken mensen die onderdeel willen zijn van onze dromen en ambities. Mensen die passen bij onze normen en waarden.’

De beste partner voor scholen
Hoppenbrouwers hield ruimschoots aandacht voor scholing. Het bedrijf ziet haar rol als verlengstuk van het onderwijs en is hier, ook in 2020, niet mee gestopt. ‘Partner ben je in goede én in slechte tijden. Met als gevolg dat we afgelopen jaar in totaal 344 leerlingen/studenten hebben verwelkomd. Hierbij hebben we gemerkt dat het aantal zij-instromers (64 in 2020) verdubbeld is ten opzichte van het jaar ervoor. Deze groep groeit sneller dan de BBL– (Beroeps Begeleidende Leerweg) leerlingen. Dit komt mede door de crisis. We krijgen steeds meer sollicitanten uit bijvoorbeeld de horeca en autobranche die een carrière willen starten in de techniek. Wij ontvangen hen met open armen, want enerzijds wordt de vijver van technische MBO-leerlingen steeds kleiner en anderzijds zijn zij-instromers vaak mensen met het juiste arbeidsethos, veel verantwoordelijkheid en relatief veel levenservaring’, aldus Ellen.
‘In de coronacrisis is vooral gekeken naar wat wél kan. Het vraagt om omdenken, maar de aanpak bleek succesvol’
Personeelscijfers 2020




Veilig samenwerken
In de coronacrisis is ook vooral gekeken naar wat wél kan. Op een veilige en verantwoorde manier is er samengewerkt om productief te blijven. ‘Het beleid was gericht op gezondheid en vrijwilligheid, niet op dwang. Zo zijn onder andere de werktijden verruimd, zodat medewerkers hun werk konden verspreiden of verplaatsen. Ook zijn we overgegaan op digitale overleggen en trainingen, werd er in kleine groepen geluncht en reden de medewerkers apart van elkaar naar projecten. Dat is nog maar een greep uit de voorbeelden. Daarbij kregen de evenementen een andere vorm. Jubilarissen werden in een kleiner gezelschap in het zonnetje gezet, de vrijdagmiddagborrel werd vervangen door een digitale variant, het wervingsevenement werd een virtuele ontmoeting, kinderen konden naar Sinterklaas middels een drivethru en de kerstborrel was dit jaar bij de medewerkers thuis middels een livestream. Het is omdenken, maar de aanpak is een succes gebleken. Ik zie toekomst in de combinatie van een off- en online aanpak, voor zowel de inrichting van het werk als voor de evenementen’, vertelt Ellen enthousiast.
Medewerkers op één
Voor de toekomst wil Ellen HR vooral als strategisch en duurzaam instrument blijven inzetten. Dat betekent dat medewerkers in hun kracht en op hun passie worden ingezet, maar ook dat Hoppenbrouwers blijft streven naar een laag ziekteverzuim, hoog medewerkerstevredenheidscijfer en ruimte in doorgroeimogelijkheden voor medewerkers. Ellen vertelt: ‘Dit jaar hebben medewerkers ons als werkgever gewaardeerd met een 7,9. Een mooi cijfer, maar mijn streven is dat we een 8 of hoger scoren. We willen dat al onze medewerkers op de juiste plek zitten en dat zij kunnen doen waar zij gelukkig van worden. Dan voelt het namelijk niet meer als werken.’ De afdeling HR houdt alle ontwikkelingen nauw in de gaten door gebruik te maken van data. ‘Onze veronderstellingen kunnen we met behulp van data toetsen en bijsturen. Een gouden combinatie, waarbij we het onderbuikgevoel en de feiten combineren om de medewerker op één te zetten’, aldus Ellen. Hoppenbrouwers wil het ziekteverzuim (3%) en de uitstroom (11%) nog verder verlagen. Waar het bedrijf de uitstroom zag dalen in 2020, was er een lichte stijging in het ziekteverzuim. ‘We zien vaak dat er andere oorzaken ten grondslag liggen aan een stijging in ziekteverzuim, zoals bijvoorbeeld een loopbaanvraagstuk. Het belangrijkste in zo’n geval is dat een medewerker dit bespreekbaar durft te maken, zodat we samen tot een oplossing kunnen komen. We hebben hier veel aandacht aan besteed in de teams. We geloven dat als we medewerkers op één blijven zetten, we goed scoren op alle aspecten’, aldus Ellen.
