Veilig klimmaterieel Veilig klimmaterieel

Voorkom ongelukken met veilig klimmaterieel

Niet alleen op de bouwplaats, maar ook bij huis-, tuin- en keukengebruik zijn ladders en trappen een bron van veel ongevallen. Meestal is gebrek aan kennis van het klimmaterieel of een onjuiste werkmethode de oorzaak. Er kan echter ook sprake zijn van ondeugdelijk materieel. Door voor goed materiaal te zorgen en dit regelmatig te (laten) keuren, stel je zo veilig mogelijk werkmateriaal ter beschikking aan jouw medewerkers.

De norm EN 131

In de EN 131 zijn Europese regels vastgelegd voor trappen en ladders. De Nederlandse wet stelt echter hogere eisen, waardoor EN 131 als zodanig van weinig belang is.

De norm NEN 2484

In Nederland zijn de minimale eisen voor ladders en trappen vastgelegd in het Besluit Draagbaar Klimmaterieel van de Warenwet. Alle ladders en trappen die in Nederland worden verkocht, moeten aan deze eisen voldoen. Dit geldt zowel voor ladders en trappen voor de consumenten- als de professionele markt. Voor de professionele markt zijn daarnaast aanvullende eisen opgesteld, met name over sterkte en stevigheid. Deze liggen vast in de Nederlandse norm NEN 2484.

De Arbowet

Werkgevers zijn verplicht om degelijke arbeidsmiddelen ter beschikking te stellen, die geschikt zijn voor de werkomstandigheden. Let daar op bij aanschaf van materieel. Als het materieel niet past bij de omstandigheden, kan de Arbo bij een ongeval alsnog de aansprakelijkheid bij jou neerleggen, ook als je kunt aantonen dat je gekeurd materieel gebruikt.

Keuring en inspectie

Hoppenbrouwers adviseert je graag over klimmaterieel. Keuringen en inspecties van ladders en trappen vinden bij ons altijd plaats volgens de norm NEN 2484 en het Besluit Draagbaar Klimmaterieel door HoMSS Keurmeesters.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor de keuring van jouw klimmaterieel.

Contact met de specialist

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Thomas van Roozendaal - Technisch adviseur

Vraag direct een offerte aan