Machineveiligheid Machineveiligheid

Machineveiligheid voor een veilige werkomgeving

Het werken met machines is niet geheel risicovrij. Het is daarom van belang om machineveiligheid goed in het oog te houden. Machineveiligheid heeft als doel een veilige en gebruiksvriendelijke werkomgeving voor medewerkers te creëren. Daarbij gaat het niet alleen om de veiligheid van besturingssystemen, maar ook om mechanische afschermingen en ergonomie.

Voor wie is machineveiligheid van belang?

Machineveiligheid is van belang voor iedereen die tijdens zijn werk te maken heeft met machines.

Machinebouwers

Machines moeten volgens de Warenwet voldoen aan relevante Europese richtlijnen, CE (Conformité Européenne). Dit is de verantwoordelijkheid van de machinebouwer. Ook bij aanpassingen aan machines of bij het koppelen van meerdere machines tot één geheel is het belangrijk aan deze richtlijnen te (blijven) voldoen. Wij kunnen je begeleiden tijdens het CE trajact.

Werkgevers en machinebeheerders

Om een veilige werkomgeving te waarborgen, moeten werkgevers volgens de Arbowet veilige machines ter beschikking stellen, die voldoen aan de normen en richtlijnen. Machines moeten niet alleen correct geïnstalleerd en gebruikt worden, maar ook periodiek gecontroleerd worden. Dit kan met behulp van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).

Periodieke keuring machines

Om machineveiligheid te blijven garanderen, adviseren we een periodieke keuring. Hoe vaak een RI&E nodig is, is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld hoe vaak en hoe intensief de machine gebruikt wordt, door wie en in welke omstandigheden de machine draait. Bij iedere substantiële wijziging aan een machine dient opnieuw een risicobeoordeling plaats te vinden.

Hoppenbrouwers voert graag de risicobeoordelingen voor je uit. Onze bevindingen zetten we overzichtelijk op een rij. Bovendien adviseren we je hoe je eventuele risico’s kunt reduceren. Het waarborgen van de gebruiksvriendelijkheid van de machine(s) is ons uitgangspunt.

Expert in machineveiligheid

Hoppenbrouwers Techniek is gekwalificeerd als Certified Machinery Safety Expert (CMSE), dit is een internationale erkenning. Onze vakkundige medewerkers helpen je om het machinepark en de werkomgeving van jouw medewerkers veilig te houden volgens de laatste normen en wetgeving.

Wij helpen je graag bij:

  • Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) van uw machinepark
  • Begeleiding van CE-trajecten
  • Het opstellen van een Safety-concept
  • Ontwerp en validatie van veiligheidsbesturingen
  • Begeleiding inkoop machines en productielijnen

Contact met de specialist

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Thomas van Roozendaal - Technisch adviseur