Warmtepompen

Warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt een woning en haalt de warmte van buiten naar binnen. Je kunt hierbij denken aan warmte vanuit de lucht, vanuit de grond of uit grondwater.  Warmte is een vorm van energiewisseling en gaat van een warm object naar een kouder element. De temperatuur is hierbij nog niet hoog genoeg en wordt door elektrisch aangedreven compressietechniek opgedreven. De temperatuur loopt niet hoog genoeg op om voldoende warmte af te geven aan de radiatoren. Hierdoor is het ook aan te raden om warmtepompen enkel te gebruiken wanneer u vloerverwarming of laag temperatuur radiatoren hebt.

 

Er zijn drie warmtepomp systemen die steeds vaker voorkomen in de woningbouw.

Hieronder worden de verschillende systemen toegelicht.

 

Lucht-watersysteem

Bij een lucht - watersysteem gaat de opwarming via de buitenlucht. Hierbij wordt een buitenunit in combinatie met een binnenuit geplaatst. De kostprijs van dit systeem is vrij laag ten opzichte van de grondboringen. Deze laten de prijs wat hoger oplopen. Het nadeel van een lucht-water warmtepomp is dat deze afhankelijk is van de buitenlucht. Hoe kouder de buitenlucht wordt hoe meer elektrisch vermogen de warmtepomp nodig heeft om de temperatuur in uw woning op peil te houden.

 

Grond-watersysteem

Voor de werking van een grond-watersysteem halen we de energie/warmte vanuit de grond. Deze wordt omgezet naar warmte waarmee de woning verwarmd wordt. Dit type heeft een zeer hoog rendement. De installateur van een grond -water warmtepomp moet BRL6000-21 gecertificeerd zijn. Deze certificering is wettelijk verplicht sinds 1 oktober 2014 en wij beschikken over dit certificaat.

 

Lucht-luchtsysteem

Dit systeem zal eerder bij u bekend zijn als airco. Dit systeem is één van de goedkoopste warmtepompsystemen. Het nadeel van een lucht-lucht systeem is dat, wanneer de warmtepomp wordt uitgeschakeld, de warmte in de woning zich snel zal onttrekken. Om dit systeem te mogen plaatsen dient de installateur in het bezit te zijn van een STEK certificaat.

 

Subsidies bij warmtepomp installaties

Sinds 1 januari 2016 is de ISDE (Investerings Subsidie Duurzame Energie) van kracht.

Bij het aanschaffen van een warmtepomp installatie komt u hiervoor in aanmerking. Het subsidiebedrag is afhankelijk van welk systeem en merk dat u plaatst. U dient de aanvraag hiervoor uiterlijk 6 maanden na het ondertekenen van de offerte te doen.

Indien gewenst kunnen wij u hierbij helpen.

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail