Wat kost energiebeheersing?

Kosten van energiebeheersing

Kosten van energiebeheersing: een overzicht

Hoe het kostenplaatje van energiebeheersing binnen jouw bedrijf eruitziet, hangt van veel factoren af. Is het jouw doel om de energierekening te verlagen of is een beter milieu jouw drijfveer? Ook is het soort pand van belang. Zo is nieuwbouw uitstekend geïsoleerd en daardoor meteen geschikt voor de plaatsing van een warmtepomp, terwijl een Amsterdams grachtenpand eerst nog wat werk nodig heeft.  

Het bepalen van de kosten is daarom altijd maatwerk. Maar met onderstaand overzicht geven we je wat houvast. 

Kosten warmtepomp: 10.000 tot 500.000 euro

De prijs hangt af van het type warmtepomp en de grootte van het pand. Daardoor lopen de prijzen uiteen van 10.000 tot 500.000 euro. Houd ook rekening met het voorwerk: om echt te profiteren van de voordelen van een warmtepompmoet jouw pand van top tot teen geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan een spouwmuur, dubbel glas en dakisolatie. Dan weet je zeker dat de investering zich terug verdient 

Kosten ledverlichting: 2 tot 5 euro

Alle lampen vervangen met ledverlichting hoeft geen grote kostenpost te zijn. Eén lichtpeertje kost maar tussen de 2 en 5 euro. Natuurlijk is het niet altijd een kwestie van een lamp verwisselen. Bijvoorbeeld wanneer je een oud fabriekspand ombouwt naar een kantoorruimte. Dat vraagt om een lichtplan en bijbehorende installaties waarbij goed is nagedacht over het werkcomfort.