De energietransitie: dit moet je nu weten

Minder energie verbruiken en afstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Het is de achterliggende gedachte van de overheid voor de energietransitie. Het doel? In 2050 zorgen dat Nederland voor honderd procent uit groene energie bestaat. Bij die energietransitie komt een hoop kijken. Bepaalde wet- en regelgeving wordt ingezet en trends ontwikkelen zich. Projectleider bij Hoppenbrouwers Techniek Bas Tekath houdt de energietransitie nauwlettend in de gaten. “Alle kantoren moeten over twee jaar bijvoorbeeld minimaal in bezit zijn van energielabel C.”
Om in 2050 te voldoen aan de eisen van de overheid over de energietransitie worden er in fases regels op gesteld. “De overheid focust zich nu vooral op vier punten wet- en regelgeving voor de energietransitie. De regels zijn dus nog vrij beperkt.”
Meer weten over de energiebesparende maatregelen? Lees ons e-book!
De overheid riep energielabels in het leven om woning- en pandeigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. Vanaf 2018 zijn kantoorgebouwen al verplicht in bezit te zijn van een energielabel. Woningeigenaren moesten hier zelfs drie jaar eerder al aan voldoen. Bas: “Vanaf januari 2021 is er een nieuwe norm. Het energielabel wordt vanaf dan bepaalt op basis van de NTA 8800.” Deze norm vervangt hoe energielabels eerst geregistreerd werden en is onderdeel van de energietransitie. “Om het energielabel van een gebouw te bepalen, wordt er onder andere gekeken naar het type beglazing, isolatie en energievoorzieningen.”
Naast een verplicht energielabel als onderdeel van de energietransitie, hoort ieder kantoorpand vanaf 1 januari 2023 in bezit te zijn van energielabel C of hoger. Voldoet een pand daar niet aan, dan mag je de deuren als kantoorpand sluiten. “Gelukkig is deze eis vervullen geen onmogelijke klus. Voldoen aan energielabel C kan zelfs vrij makkelijk. Zeker wanneer je daar op tijd mee start. Denk bijvoorbeeld aan het overstappen naar ledverlichting en het installeren van bewegingssensoren en zonnepanelen.”
Vagen over energielabels of meteen een afspraak maken? Neem contact op met Jeroen.
Het aanpassen van het kantoorpand voor een energielabel C is puur maatwerk. Daarom voeren we bij Hoppenbrouwers een duurzaamheidsscan uit om vervolgens een plan uit te schrijven. De klant heeft de keuze om de aanpassing in een keer door te voeren. Of te kiezen voor een meerjarenofferte waar we stapsgewijs mee aan de slag gaan.
Ondanks dat de verplichting voor label C pas in 2023 ingaat, heeft de transitie al gevolgen voor de kantorenmarkt. Bepaalde banken verstrekken bijvoorbeeld geen financiering meer aan panden met een energielabel lager dan C.
Binnen de bedrijvensector timmeren ze dus al hard aan de weg voor de energietransitie. “In de zakenmarkt gaat het zo snel door dat ze zich afvragen waarom energielabel A geen streven is. Zeker omdat het behalen van label C vrij gemakkelijk gaat volgens de kantooreigenaren.”
“Een ander punt op de lijst van de overheid om duurzame maatregelen verder te stimuleren, is de verplichten maatregelenlijst. Deze geldt voor bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verbruiken. Zij hebben een energiebesparingsplicht”, legt Bas uit.
“De plicht houdt kort gezegd in dat een bedrijf stappen moet ondernemen om energie te besparen die in vijf jaar of minder terugverdiend zijn.” Deze verplichting is niet nieuw. De Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) wel. In 2020 werd de aangepaste publicatie geplaatst. De EML is een goed startpunt voor verschillende sectoren om te starten met de energietransitie. Een kantoorpand vindt er bijvoorbeeld een maatregel om het onnodig branden van buitenverlichting tegen te gaan.
Een andere stap in de richting van de energietransitie is het bewust maken van het energieverbruik van bedrijven en instellingen. Dat gebeurt via de EED Energie-audit. “De audit laat zien wat een bedrijf verbruikt aan energie en waar die energie in wordt gestopt. Het doel is om het verbruik niet te verhogen, maar iedere keer te zien verminderen.” De scan gebeurt iedere vier jaar en bedrijven melden het aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Deze scan is alleen verplicht voor grote ondernemingen met onder andere een jaaromzet van meer dan vijftig miljoen euro. In de EED-audit neem je de lijst op met besparingsmaatregelen die je hebt genomen. De EML is hier een handig handvat voor.
“Een ander deel van de energietransitie ligt bij de woningbouw. Veel nieuwbouw die vanaf 2020 wordt gebouwd is al bezig met energieneutrale voorzieningen, zoals het ontwikkelen van warmtepompen voor hele wijken.”
“Sinds 2021 geldt er een nieuwe bijbel om duurzaam om te gaan met energieverbruik. Alle nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG).” BENG geldt niet alleen voor de woningbouw. Ook nieuwbouw binnen de utiliteit hoort hieraan te voldoen. De BENG-eisen verschillen per bouwtype, maar kennen wel dezelfde energieprestatie indicatoren.
Voor bestaande bouw brengt de energietransitie andere uitdagingen met zich mee. “In 2030 mag geen enkele woning gas hebben. Dat is vrij ambitieus voor de bestaande bouw. Hele woonwijken duurzaam maken is een flinke investering voor woningcorporaties. Investeringen die ze niet altijd kunnen maken. Of niet willen maken, omdat ze niet weten wat de beste oplossing is. Daarom is het slim om in gesprek te gaan met een partner die weet wat er speelt binnen de duurzaamheidssector.”
De wet- en regelgeving rondom de energietransitie is constant in beweging. Weten welke investering slim is om te maken. Of zorgen dat je voldoet aan de juiste wet- en regelgeving. Het is een hoop om bij te houden en beslissingen over te maken. Hoppenbrouwers treedt op als business partner. We adviseren over duurzame oplossingen. En houden je op de hoogte van alle regels die gelden voor jouw branche.