Energielabels

Energielabels

Verbeter uw energielabel

Een energielabel geeft de energieprestatie van een gebouw weer. Aan de hand van het label is snel te zien welke energiebesparende maatregelen toegepast kunnen worden aan uw pand. Heeft u weleens aan de verbetering van uw energielabel gedacht? Met een energielabel check weet u precies in welke klasse uw pand valt.

Contact met de specialist

Adviseur duurzame energie

Wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met u op.

Jeroen Oudermans - EPA-U Adviseur

Energielabel check

De energielabelklasse voor utiliteitsbouw loopt van A++++ t/m G, waarbij een A++++ label het meest en een G label het minst energiezuinig is. Een energielabel hoger dan A kan alleen afgegeven worden voor een nieuw te realiseren gebouw. Bij Hoppenbrouwers Techniek kunt u terecht voor een energielabel check en een maatwerk adviesrapport om het huidige energielabel te optimaliseren.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Wanneer heeft u wel en wanneer geen label nodig? Er zijn verschillende situaties waarbij een gebouw wel of geen energielabel nodig heeft. De meeste utiliteitsgebouwen moeten van een energielabel voorzien zijn tijdens een transactiemoment. Dit kan zowel verkoop, verhuur of de oplevering van een pand zijn. Een energielabel is verplicht bij gebouwen met de volgende gebruiksfuncties:

  • woningen
  • kantoren
  • gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen of verpleeghuizen (klinisch en niet-klinisch)
  • publiek, zoals bibliotheken, vergadercentra of stadhuizen
  • onderwijs, zoals scholen en universiteiten
  • sport, zoals sporthallen, stadions of zwembaden (verwarmd en matig verwarmd)
  • logies en horeca, zoals hotels, pensions of restaurants
  • cel- en winkels, zoals supermarkten of warenhuizen

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij een energielabel niet verplicht is. Utiliteitsgebouwen waar geen label voor nodig is zijn o.a. monumenten, kerken, gebouwen die in de planning staan om gesloopt te worden, tijdelijke panden van max. 2 jaar gebruiksduur of gebouwen die geen energie gebruiken om het binnenklimaat te regelen.

Wat kost de aanvraag van een energielabel?

Bij Hoppenbrouwers kunnen wij voor u het energielabel berekenen en afgeven. Dit doen wij aan de hand van een aantal berekeningen. De labelletter van het energielabel wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor o.a. verwarming, ventilatie, verlichting of verwarmd water. Ook wordt er naar de isolatie van het gebouw gekeken. Hoe hoger het energiegebruik is, hoe lager het energielabel uitvalt. De kosten voor deze berekeningen zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals bouwkundige plannen, werktuigbouwkundige plannen en elektrotechnische plannen. Bij het aanvragen van een energielabel vragen wij u deze plannen aan te leveren. Hoe meer informatie wij van u kunnen ontvangen, hoe lager de kosten voor de berekening uit zullen vallen. Het energielabel dient betaald te worden door de juridische eigenaar van het gebouw en is na afgifte 10 jaar geldig. Het bezitten van een energielabel is verplicht tijdens een transactiemoment. Hier wordt streng op gehandhaafd en boetes kunnen oplopen tot zo’n €20.250,- wanneer u dit niet naleeft.

Nieuwe regelgeving 2023 kantoorpanden

Is uw gebouw al voorzien is van een energielabel, maar weet u niet welke dat is? Doe een energielabel check op www.ep-online.nl om te zien of het over welk label beschikt. Vanaf 2023 zal er een nieuwe regelgeving voor de energiezuinigheid van kantoorpanden gaan gelden. Heeft u een A, B of C energielabel, dan voldoet uw (kantoor)pand aan de eisen voor 2023. Is dit niet het geval, beschikt uw pand over een D t/m G energielabel en is het groter dan 100m2? Dan is het belangrijk om de energiezuinigheid van uw kantoorpand voor 2023 op orde te hebben. Meer informatie over de nieuwe regelgeving vindt u op de website van het RVO.

Energielabel verbetering met een maatwerk adviesrapport

Is het energielabel van uw pand lager dan een A label, dan kunt u een maatwerk adviesrapport aanvragen om de huidige klasse van het gebouw te verbeteren. Dit adviesrapport bevat de technisch meest haalbare oplossingen op gebied van energiebesparingsmogelijkheden voor uw situatie. Daarbij zullen wij een prijsindicatie voor u doen en wordt de ROI (Return on Investment) voor u berekend. Wanneer u besluit te investeren in energiebesparende aanpassingen kunt u in veel gevallen in aanmerking komen voor een subsidie. Wilt u meer informatie over een maatwerk adviesrapport om de energiezuinigheid van uw gebouw te verbeteren? Of wilt u een energielabel aanvragen? Neem contact met ons op.