

Q&A over veilig en zelfstandig wonen
Niets voelt zo fijn als je eigen thuis. Het liefst blijf je er je hele leven wonen. Niet vreemd ook: je neemt liever geen afscheid van je vertrouwde omgeving, buren en vrienden. Maar soms is thuis en zelfstandig blijven wonen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Wanneer je bijvoorbeeld ouder wordt of minder mobiel bent door een ongeluk en wel wat hulp kunt gebruiken. In zo’n geval is verhuizen gelukkig niet de enige oplossing. Domotica is ook een optie.
We gaan in gesprek met Bas van der Borst, domotica-adviseur bij Hoppenbrouwers Techniek, die vertelt over hoe slimme systemen zelfstandig wonen mogelijk maken.
Om bij het begin te beginnen: wat is domotica precies?
“Domotica is een breed begrip en betekent huisautomatisering. Slimme systemen kunnen dagelijkse zaken van je overnemen. Denk aan het aan- en uitzetten van de verlichting of verwarming. Ook kunnen de systemen met elkaar ‘communiceren’. Als de gordijnen bijvoorbeeld in de ochtend automatisch openslaan, weet de verlichting automatisch dat die uit kan gaan.”

Hoe ziet domotica eruit als het gaat om zelfstandig wonen?
“Wat als alle keukenapparatuur op een specifiek moment uitgeschakeld wordt? Of alles uit gaat wanneer iemand de woning verlaat? Zo verklein je de kans op brand en is het geen ramp als de pannen nog op het gas staan. Wij realiseren steeds vaker seniorappartementen waarbij dit soort slimmigheden in worden meegenomen. Zie domotica in dit geval ook echt niet als een luxe. Het is eerder noodzaak.”
Noodzaak zelfs?
“Ja, zeker. Neem het voorbeeld van gordijnen die automatisch dicht gaan. Voor de een geeft dat een luxegevoel. Voor iemand met een dwarslaesie is er geen andere mogelijkheid om de gordijnen te sluiten.“
Heb je meer voorbeelden van domoticasystemen?
“Denk aan oriëntatieverlichting die ouderen met één druk op de knop ‘s nachts aanzetten. Op die manier kunnen ze veilig hun weg vervolgen naar de keuken of badkamer. Maar domotica voor zelfstandig wonen vind je ook in de vorm van inbraakbeveiliging.”
“Aanwezigheidsdetectie kun je namelijk ook andersom inzetten: wanneer er al lange tijd geen bewegingen meer zijn gesignaleerd in een woning, krijgt bijvoorbeeld een zorgmedewerker of mantelzorger een melding. Iemand kan vervolgens langsgaan om te kijken of het goed gaat met de bewoner.”

Wordt domotica steeds gangbaarder in dit soort woningen?
“De overheid stimuleert het zelfstandig wonen onder ouderen. Zij ziet domotica daar een belangrijke rol in spelen. En Hoppenbrouwers vindt het net zo belangrijk. Dus ja, ik denk dat we steeds vaker domotica gaan zien in huizen.”
Creëer een veilig huis om zelfstandig te wonen. Ontdek de mogelijkheden.