Wat is industrie 4.0? Wat is industrie 4.0?

Dit kun je met industrie 4.0

De focus van de industrie ligt al jaren op procesautomatisering, de derde revolutie. Maar het is tijd dat procesoptimalisatie het kernbegrip wordt en bedrijven overstappen naar industrie 4.0. “Machines doen wat ze moeten doen. Maar processen kunnen beter, sneller, efficiënter en slimmer. Aan de hand van data leer je waar je verbeterslagen kunt maken.”  

Dat werkt zo: er is gigantisch veel data verzameld. Ieder stukje informatie is ontzettend waardevol. Als jij alle data goed interpreteert, leer je jouw proces en eventuele afwijkingen herkennen. Daarop kun je vervolgens handelen. Concreet betekent dat het volgende: 

Geplande stilstand

Stilstand is een no-go, maar helaas niet altijd te voorkomen. Machines zijn in die zin verraderlijk. Je weet immers niet of een installatie morgen of over drie jaar ineens uitvalt. Gebeurt het vandaag? Dan is de geplande onderhoudsbeurt eigenlijk mosterd na de maaltijd.  

“Industrie 4.0 neemt die onzekerheid weg. Plaats bijvoorbeeld meetapparatuur bij de motor van de machine die is gekoppeld aan een systeem. De computer berekent vervolgens wanneer de monteur onderhoud moet plegen. Zo plan je de werkzaamheden op tijd in en op het moment dat het jouw bedrijf het beste uitkomt. In het weekend of ‘s nachts bijvoorbeeld.”  

Digital twin

Een digital twin is een digitale kopie van het productieproces. “Een model dat is nagebootst met data van het origineel. Dit is een zeer effectieve manier voor procesoptimalisatie. Het grote voordeel is dat je ongeoorloofd kunt proberen en innoveren. Ontdek wat er gebeurt als je bepaalde parameters verandert. Zonder kosten en onomkeerbare gevolgen.”  

“Zet een digital twin in voor trainingsdoeleinden. Zie het dan als een rijsimulator. In plaats van dat de leerling in de virtuele auto stapt, informatie als de kilometer- en toerenteller terugziet en reageert op een voetganger, laat je een operator plaatsnemen. Hij kijkt naar een visuele weergave van het gehele proces waarin iedere pomp, klep en meetapparatuur zichtbaar zijn. Simuleer vervolgens scenario’s die kunnen voorkomen en train de operator.”   

  • Marc Vermee

    “Wat gebeurt er als je de druk in de leiding verhoogt? Een nieuwe pomp toevoegt? Goedkoper materiaal gebruikt? Een digital twin geeft je de antwoorden.” – Marc Vermee, adviseur besturingstechniek bij Hoppenbrouwers Techniek 

Augmented reality

Industrie 4.0 bracht ook augmented reality met zich mee. Dit is een virtuele werkelijkheid waarmee je dingen ziet je bijvoorbeeld via de mobiele telefoon die niet in de echte wereld zichtbaar zijn. Een treffend voorbeeld is de populaire game Pokémon GO waar spelers de straat op gaan en Pokémons vangen met hun smartphone. Wist je dat Hoppenbrouwers Techniek haar eigen augmented reality poster heeft? Download de CityCam app en ontdek onze diensten! (Bekijk de poster via desktop voor de beste beleving!)

Augmented reality is een vermakelijke toevoeging aan vrijetijdsbesteding van de jeugd, maar hoe vertaalt zich dit naar de industrie?  

Poster augmented reality van Hoppenbrouwers

Kansen voor jouw bedrijf

Er zijn zoveel mogelijkheden en kansen. Hoe weet je welke het beste toepasbaar zijn in jouw bedrijf? “Dat antwoord hangt van veel factoren af. Zo biedt augmented reality vooral uitkomst voor bedrijven met veel loopbewegingen. En een digital twin is dan weer niet bij ieder werkproces een goede zet.” Welke dan wel effectief zijn? Dat vertelt Marc je graag tijdens een persoonlijk gesprek.  

Ontdek hoe jij profiteert van industrie 4.0. Marc maakt graag de vertaalslag.