

Wat is industrie 4.0 en wat kun je ermee?
Industrie 4.0 is de vierde industriële revolutie waar we productieprocessen digitaliseren en systemen met elkaar verbinden. Dit doen we zodanig dat machines met elkaar kunnen communiceren, zelfsturend zijn en continu leren om slimmer te worden. Wat dit concreet betekent, legt Marc Vermee, adviseur besturingstechniek bij Hoppenbrouwers Techniek, aan je uit.
“Laten we beginnen met het feit dat we ons middenin de vierde industriële revolutie bevinden”, vertelt Marc. “We zitten in een grote digitaliseringsslag die veel kansen biedt voor bedrijven in de industrie. Waar de hightech sector allang profiteert van de kansen, lopen industriële bedrijven hier juist in achter.”
Geschiedenis
De industriële revolutie begon in de 18e eeuw met mechanisatie toen water- en stoomkracht manuele werkzaamheden overnamen. De tweede en derde revolutie die daarop volgden waren massaproductie en automatisering. Nu bevinden we ons dus in industrie 4.0. Hier draait het om connectivity: het vervagen van de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld.
Dit kun je met industrie 4.0
De focus van de industrie ligt al jaren op procesautomatisering, de derde revolutie. Maar het is tijd dat procesoptimalisatie het kernbegrip wordt en bedrijven overstappen naar industrie 4.0. “Machines doen wat ze moeten doen. Maar processen kunnen beter, sneller, efficiënter en slimmer. Aan de hand van data leer je waar je verbeterslagen kunt maken.”
Dat werkt zo: er is gigantisch veel data verzameld. Ieder stukje informatie is ontzettend waardevol. Als jij alle data goed interpreteert, leer je jouw proces en eventuele afwijkingen herkennen. Daarop kun je vervolgens handelen. Concreet betekent dat het volgende:
Geplande stilstand
Stilstand is een no-go, maar helaas niet altijd te voorkomen. Machines zijn in die zin verraderlijk. Je weet immers niet of een installatie morgen of over drie jaar ineens uitvalt. Gebeurt het vandaag? Dan is de geplande onderhoudsbeurt eigenlijk mosterd na de maaltijd.
“Industrie 4.0 neemt die onzekerheid weg. Plaats bijvoorbeeld meetapparatuur bij de motor van de machine die is gekoppeld aan een systeem. De computer berekent vervolgens wanneer de monteur onderhoud moet plegen. Zo plan je de werkzaamheden op tijd in en op het moment dat het jouw bedrijf het beste uitkomt. In het weekend of ‘s nachts bijvoorbeeld.”
Digital twin
Een digital twin is een digitale kopie van het productieproces. “Een model dat is nagebootst met data van het origineel. Dit is een zeer effectieve manier voor procesoptimalisatie. Het grote voordeel is dat je ongeoorloofd kunt proberen en innoveren. Ontdek wat er gebeurt als je bepaalde parameters verandert. Zonder kosten en onomkeerbare gevolgen.”
“Zet een digital twin in voor trainingsdoeleinden. Zie het dan als een rijsimulator. In plaats van dat de leerling in de virtuele auto stapt, informatie als de kilometer- en toerenteller terugziet en reageert op een voetganger, laat je een operator plaatsnemen. Hij kijkt naar een visuele weergave van het gehele proces waarin iedere pomp, klep en meetapparatuur zichtbaar zijn. Simuleer vervolgens scenario’s die kunnen voorkomen en train de operator.”
-
“Wat gebeurt er als je de druk in de leiding verhoogt? Een nieuwe pomp toevoegt? Goedkoper materiaal gebruikt? Een digital twin geeft je de antwoorden.” – Marc Vermee, adviseur besturingstechniek bij Hoppenbrouwers Techniek
Augmented reality
Industrie 4.0 bracht ook augmented reality met zich mee. Dit is een virtuele werkelijkheid waarmee je dingen ziet je bijvoorbeeld via de mobiele telefoon die niet in de echte wereld zichtbaar zijn. Een treffend voorbeeld is de populaire game Pokémon GO waar spelers de straat op gaan en Pokémons vangen met hun smartphone. Wist je dat Hoppenbrouwers Techniek haar eigen augmented reality poster heeft? Download de CityCam app en ontdek onze diensten! (Bekijk de poster via desktop voor de beste beleving!)
Augmented reality is een vermakelijke toevoeging aan vrijetijdsbesteding van de jeugd, maar hoe vertaalt zich dit naar de industrie?

Informatie bij de hand
“De operator die vanaf een computerscherm in de controlekamer zijn werk doet? Straks wandelt hij dankzij augmented reality in het bedrijfspand rond met alleen zijn mobiel in de broekzak. Stel dat de operator in een bierbrouwerij werkt. Hij richt zijn smartphone op een willekeurig vat en ziet de temperatuur, zuurgraad en kubieke meter erop terug. Met deze belangrijke informatie kan hij meteen op dat moment de problemen signaleren en oplossen. Zonder eerst naar de controlekamer te rennen.
Ervaar industrie 4.0 in levende lijve
Kom langs bij het Hoppenbrouwers Experience Center en ontdek de mogelijkheden van industrie 4.0.
Storingen oplossen op afstand
Til je augmented reality naar een hoger niveau, dan laat je een technisch specialist op afstand meekijken terwijl de operator zijn ronde doet. Zo beschikt hij – als een soort helpdesk op afstand – over alle informatie en ‘ziet’ hij het biervat. Op deze manier lossen ze samen het technisch probleem op.
“Augmented reality biedt een oplossing voor het nijpende tekort aan techneuten . Specialisten detecteren en lossen storingen op afstand op. Daardoor kun je ze op één plek positioneren. Dat scheelt veel tijd qua reizen, plannen en ook mankracht.” – Marc Vermee, adviseur besturingstechniek bij Hoppenbrouwers Techniek
Kansen voor jouw bedrijf
Er zijn zoveel mogelijkheden en kansen. Hoe weet je welke het beste toepasbaar zijn in jouw bedrijf? “Dat antwoord hangt van veel factoren af. Zo biedt augmented reality vooral uitkomst voor bedrijven met veel loopbewegingen. En een digital twin is dan weer niet bij ieder werkproces een goede zet.” Welke dan wel effectief zijn? Dat vertelt Marc je graag tijdens een persoonlijk gesprek.
Ontdek hoe jij profiteert van industrie 4.0. Marc maakt graag de vertaalslag.