Wat doet een airco? Wat doet een airco?

Wat doet een airco? Fabels en feiten

De airco is geliefd. In snikhete zomermaanden blaast het apparaat een verkoelende bries door de ruimte. Een zeer fijne verwelkoming voor thuis en op kantoor. Maar ga je onderzoeken wat een airco doet, dan zijn er meer antwoorden dan alleen ‘verkoelen’. Zo zou het kunnen verwarmen, ontvochtigen, zuiveren en lucht circuleren. Ronald van Oers, onze koelexpert, onderscheid feit van fabel.   

De hamvraag

Wat doet een airco dus? Als je het aan Ronald vraagt, dan is het beperkt tot twee belangrijke functies. “Het voornaamste doel van de airconditioning is natuurlijk verkoelen. Die functie kent iedereen. Maar airco’s kunnen ook warmte de lucht inblazen. Daardoor kun je de installatie gebruiken als hoofd- of bijverwarming. 

Lucht circuleren

Op de vraag wat doet een airco?, is het antwoord volgens Ronald ook lucht circuleren’. Maar de koeltechnicus plaatst wel een kleine kanttekening. “Deze functie werkt eigenlijk hetzelfde als bijvoorbeeld een normale ventilator. De lucht wordt dus gewoon verplaatst en circuleert in de ruimte, verder gebeurt er weinig.” Wil jij meer dan dat en graag een constante verse luchttoevoer? “Er zijn airco’s op de markt die lucht verversen.” 

Wat is luchtcirculatie

Ontvochtigen

En hoe zit het met de functie ontvochtigenZet je het op die stand, dan wordt de lucht kouder waardoor het vochtgehalte ook afneemt. Zo voorkomt de airco een klamme en benauwde ruimte. Voor een nog efficiënte inzet om de lucht te ontvochtigenraad ik het aan om een airco aan te schaffen waarbij je luchtvochtigheid zelf kan regelen. Zo krijg je nog meer de controle over het binnenklimaat.  

Kan een airco ontvochtigen?

Bundel de krachten

Voor een ruimte waarvan de lucht verwarmd, verkoeld, geventileerd en gezuiverd moet worden, is dus soms het advies om meerdere systemen aan te schaffen. Gelukkig hoef je die niet allemaal apart te bedienen. Bundel de krachten in een klimaatinstallatieVanaf één centraal punt zorg jij voor een aangenaam en behaaglijk binnenklimaat voor een fijne werk- of woonomgeving.  

  Onze vakmensen denken graag met je mee. Ontvang deskundig advies en haal een oplossing in huis die écht impact maakt.