

Veilig je huis achterlaten tijdens de vakantie
Wanneer je deze zomer op vakantie gaat of een dagje op pad bent, wil je jouw huis met een veilig gevoel achterlaten. Wat kun je doen om jouw huis te beveiligen? Het is belangrijk om jouw huis zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor een inbreker. Dat kun je zowel bouwkundig als elektronisch doen.
1. Maak geen verlaten indruk
De eerste stap is zorgen dat jouw huis geen verlaten indruk maakt. Het welbekende kopje koffie of een tijdschrift op de salontafel zijn een goede truc. De schakelklok die je lampen 14 dagen stipt om 20:00 uur aan zet, kun je beter achterwege laten of zorgen dat de timing wisselt. Laat de buurvrouw af en toe de gordijnen openen en sluiten, de post bij de voordeur opruimen en een bladzijde van het tijdschrift omslaan.
2. Gedegen hang- en sluitwerk
Inbraakbeveiliging draait om preventie. Zorg dat inbrekers niet binnen kunnen komen. Dat voorkom je met degelijke sloten op zowel de deuren als de ramen. Geen openstaande ramen die makkelijk te bereiken zijn. De gemiddelde inbreker is niet alleen sluw, maar ook lenig en klimt zo via het plat dak naar binnen. Hetzelfde geldt voor containers of ladders, zet deze hulpmiddelen weg of vast. Heb je begroeiing aan jouw huis? Via de takken klim je zo naar het openstaande raam. Zorg dus dat je niet alleen ramen sluit, maar dat de ramen ook een stevig slot hebben.

Tip van onze expert
“Een alarmsysteem met privédoormelding geeft mij een veilig gevoel. Wanneer ik na mijn vakantie terugrijd naar huis en ik heb geen melding ontvangen op mijn mobiele telefoon, kom ik met een gerust hart thuis.”
3. Inbrekers signaleren met alarmsysteem
Stel, de inbrekers zijn toch binnengekomen. Wat dan? Bouwkundig heb je ze niet tegen kunnen houden, dus gaan we detecteren en signaleren. Daar komt de elektronische beveiliging om de hoek kijken: een alarmeringssysteem. Wanneer ongewenste gasten binnenkomen worden zij gedetecteerd en wordt er herrie gemaakt. Dat gebeurt met een sirene, maar ook een knipperend licht maakt indruk. De detectie is belangrijk om de verzameltijd zo kort mogelijk te houden.
Verschillende soorten inbraakbeveiliging
- Bij een alarmsysteem met privé doormelding krijg je een melding op je mobiele telefoon.
- Iedere gecertificeerde alarminstallatie is aangesloten op de meldkamer. De meldkamer is 24/7 bemand en komt in actie na een inbraakmelding.
Alarmsysteem met meldkamer
Zijn de inbrekers binnen en gaan zij ondanks de herrie van het alarmsysteem onverschrokken te werk? Dan biedt een alarmsysteem met melding naar de meldkamer uitkomst. De ongewenste bezoekers worden gedetecteerd bij binnenkomst en daar wordt direct melding van gemaakt. De meldkamer komt bij een geverifieerde melding meteen in actie en belt de door jou opgegeven contactpersoon of de politie.

Technische verificatie
De meldkamer krijgt meldingen van de sensoren in huis. Zo zien zij eerst het alarmcontact van de voordeur open gaan. Wanneer inbrekers jouw huis betreden, kan de centralist een denkbeeldige route in kaart brengen. Wanneer men eerste de voordeur open ziet gaan, vervolgens de detector in de entree, woonkamer en keuken. Weet je zeker dat het geen storing is maar daadwerkelijk een persoon en kun je het zien als een geverifieerd alarm. De meldkamer mag aan de hand van deze technische verificatie ook de politie alarmeren.
Wat is een geverifieerde melding? De meldkamer komt in actie:
- De meldkamer ontvangt melding van inbraak in jouw woning
- De meldkamer belt bijvoorbeeld jouw buurman die inbraak of verdenking daarvan bevestigd
OF de meldkamer brengt aan de hand van verschillende meldingen in huis de route in kaart - De meldkamer belt direct de politie