

Waarom jij een slim huis wilt én 13 voorbeelden van wat mogelijk is
Een slim huis dat met een paar instructies alles voor je doet? Domotica-expert Ralph Swaanen weet er alles van. Hij weet ook dat intelligente systemen en koppelingen jou veel meer brengen dan een luxe gevoel. Ralph vertelt je waarom jij een woning wilt die van alle gemakken is voorzien. En hoe ziet dat er eigenlijk uit, een slim huis?
1. Bespaar tijd
Eén van de weinige dingen die niet te koop zijn in de wereld, is tijd. Dat maakt het extra kostbaar. “Wil jij iedere minuut in jouw dag goed benutten, dan zit je met een slim huis helemaal goed”, vertelt Ralph. “Bespaar een hoop tijd door nooit meer in huis rond te dwalen om te controleren of de verlichting overal uit is. Met één druk in een app gaan de lampen aan en uit.”
“Op ieder gewenst moment en vanaf iedere locatie de systemen in jouw huis bedienen. Domotica maakt het mogelijk.” – Ralph Swaanen, domotica-expert
Je bespaart niet alleen tijd met een slim huis. Ook verklein je de kans op te laat komen. “Stap je net op tijd de auto in, ben je vergeten dat de verwarming nog aanstaat. Dankzij slimme technologieën hoef jij niet terug naar binnen. Vanuit jouw wagen, via de smartphone, verander je de temperatuur naar wens.” Tijd wordt op deze manier jouw beste vriend.
2. Verbruik minder energie
Dat jij vanaf iedere plek verlichting kunt bedienen, betekent meer dan tijdsbesparing. Hiermee draag jij ook een duurzaam steentje bij. Er zijn namelijk ook momenten dat jij vergeet dat er nog verlichting aan staat. Dat is vooral vervelend nieuws wanneer je pas ’s avonds laat thuiskomt of richting een pittoresk dorp rijdt voor een hotelovernachting.
Ralph: “Met een app voor de verlichting controleer je op ieder gewenst moment of die ene lamp in de slaapkamer aan staat. Zo houd je grip op het energieverbruik.” Ook kun je andere apparaten van een afstand bedienen. “Wat dacht je van de tv? Verwarming? Airco? Er is ontzettend veel mogelijk. Bijna alle apparaten zijn ondertussen vanaf de smartphone te bedienen.”
Duurzaam wassen
Wie zonnepanelen op het dak heeft, zet zich op een zeer duurzame manier in voor het klimaat. “Wist je dat het nog duurzamer kan? Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld aan sommige wasmachines te koppelen. Wanneer er genoeg energie is opgewekt, dan pas gaat de machine draaien. Zo heb jij schone was zonder dat het je elektriciteit van het net nodig is. Duurzaam én kostenbesparend.”
Raam open, airco uit
Op zomerse dagen draaien niet alleen de zonnepanelen op volle kracht. “Ook de airconditioning staat aan. Het is mogelijk om deze te koppelen aan de ramen. Staat er één open omdat je het huis even wilt luchten? Dan gaat de airco automatisch uit, zodat je geen energie verspilt.”
Maak nog meer slimme koppelingen
Ralph: “Ook de oven en vaatwasser zijn aan zonnepanelen te koppelen. En zo zijn er nog veel meer apparaten mogelijk. Wat zou jij willen?”
3. Creëer luxe
Na een heerlijke nachtrust word je ontspannen wakker van gedimd wake up-light dat langzaamaan steeds feller wordt. Jouw favoriete radiozender springt aan en speelt met de minuut wat harder af. De gordijnen gaan automatisch open zodra jij de muziek uit zet. En wanneer jij in de douche springt, is de verwarming al hard aan het werk om voor jou een aangename temperatuur te creëren. Zie je het al voor je?

Het beeld dat wij zonet beschreven, is nog maar een fractie van wat een slim huis brengt aan jouw dag. Wat dacht je van de avond, wanneer je na een dag hard werken op de bank neerploft? Jij vindt het tijd voor een rustige avondje voor jezelf, drukt één knop in en ziet de gordijnen sluiten. Terwijl de verlichting dimt, de spotjes aan gaan en jouw favoriete Spotify-playlist aangaat. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is je thriller erbij pakken.
Hoppenbrouwers heeft bij verschillende luxe woning domoticasystemen geïnstalleerd. Zo ook bij een compleet gerenoveerd penthouse.
“Domotica creëert luxe. Het geeft een gevoel van comfort. Het gevoel dat ‘alles voor je wordt geregeld’. Je hoeft nog maar bij weinig dingen stil te staan. Heerlijk toch, na een lange dag?”– Ralph Swaanen, domotica-expert
4. Ga voor gemak
Jij moet al aan genoeg denken. Maak met domotica je hoofd leeg. “Denk er bijvoorbeeld nooit meer aan om het zonnescherm uit te rollen. Bij de eerste zonnestralen gaat dat automatisch naar beneden. Je kunt een slim huis zelfs zo inrichten, dat de verlichting meteen aanspringt als het zonnescherm actief is. Zo hoef je er niet eens aan te denken om de lamp aan te zetten.”
Ralph heeft nog meer voorbeelden die het gemak van domotica onderstrepen: “Zet vanuit de trein op weg naar huis de oven alvast aan met je smartphone, zodat je de gehaktschotel er meteen in kunt zetten bij thuiskomst. Heb je het koud? Verhoog de temperatuur vanaf de bank een aantal graden. Ook hierin zijn de mogelijkheden eindeloos.”
Geen luxe, maar noodzaak
De lampen vanaf een smartphone aandoen is niet voor iedereen een luxe. Voor mensen met een beperking is het zelfs een noodzaak. Ook voor ouderen is het onmisbaar. Lees meer over domotica voor deze doelgroepen.
Wildgroei aan slimme apparaten
De verlichting dimmen en temperatuur bedienen vanaf de smartphone, dat is niet direct iets nieuws. Wat maken deze systemen anders dan de domotica bij Hoppenbrouwers Techniek? “Er is een wildgroei aan slimme apparaten die het prima doen. Maar je loopt al sneller tegen beperkingen aan.
Je kunt bijvoorbeeld de lampen wel aan- en uitzetten, maar deze systemen zijn niet te integreren met andere functies. Zo gaan de gordijnen niet dicht op het moment dat Spotify aan gaat om de rustige avond voor jezelf te creëren. Hetzelfde geldt voor temperatuurregeling: goed dat je die vanaf de smartphone kunt bedienen, maar vaak is die niet verbonden met de airco of het zonnescherm. Op die manier gaat de airco niet meteen aan wanneer het in de woning warmer wordt.”
Totaalconcept
“Wat Hoppenbrouwers biedt, is een totaalconcept. Wij gaan voor een bredere aanpak die een huis nog slimmer maakt. Daarbij kijken we niet alleen naar functionaliteiten, maar ook naar privacy. Zo zijn wij nog niet overtuigd dat virtuele assistenten aangestuurd op spraak wel honderd procent veilig zijn. Daarom wachten wij op een systeem dat wel aan onze eisen voldoet.”
Hoe ziet jouw dagroutine eruit? Ralph vertelt je graag over de mogelijkheden van domotica die jou gemak, luxe en duurzaamheid bieden.