

Door samen te werken zijn we één
1700 medewerkers werken bij Hoppenbrouwers Techniek in zelfsturende teams. Verdeeld over de verschillende vestigingen en ieder met een eigen discipline in een specifiek marktsegment zoals ziekenhuizen, waterschappen of food. Dat onder leiding van een projectleider die acteert als echte ondernemer. Adjunct-directeur Corné de Meijer vertelt hoe deze zelfsturende teams met elkaar samenwerken zodat jij één Hoppenbrouwers over de vloer hebt. “Door integraal met elkaar samen te werken komen we voor de klant tot het beste resultaat.”
Ieder team z’n eigen specialisme
Onze teams zijn een soort kleine ondernemingen binnen Hoppenbrouwers. Als een geoliede machine zijn de teamleden op elkaar ingespeeld. Ze kennen elkaar van haver tot gort, hebben aan een half woord genoeg. Wij vormen een sterk team op basis van persoonlijkheidsprofielen.
Corné: “Ieder persoon heeft zo zijn eigen aanpak, manier van werken en karaktereigenschappen. We zetten juiste mensen bij elkaar, zodat iedereen zijn eigen kracht kan benutten en andermans kracht kan aanvullen. Iedereen weet welke types er in het team zitten en hoe zij daarop kunnen inspelen. Dat bevordert de samenwerking in de projectteams en het geeft herkenning”, vertelt Corné.
Grote projecten, meerdere teams samen
Werken we aan een project van formaat, dan komen er verschillende teams met diverse disciplines bij elkaar. Neem project Bunkertoren in Eindhoven die Hoppenbrouwers realiseert. Daar werken vijf teams van ons samen: Elektrotechniek, Beveiliging, Werktuigbouwkundige installaties, Sprinkler en Werktuigbouwkunde. De losse teams vormen samen één groot Bunkertoren-team. Met een strakke planning, goede afstemming en fijne samenwerking realiseren zij nu een nieuwe blikvanger aan de skyline van Eindhoven.
“Het is niet zo vanzelfsprekend dat losse teams zomaar als één team perfect kunnen samenwerken”, vertelt Corné. “Want waar zij normaal als kleine ondernemingen te werk gaan, moet er nu afstemming binnen de verschillende teams zijn. Zij moeten zorgvuldig afspraken maken over werkzaamheden die elkaar raken. Voor de opdrachtgever moet het bovendien voelen alsof er één Hoppenbrouwers-team aan het werk is.”

“Zie zo’n samengevoegd projectteam, bestaande uit zelfsturende teams, als het nationaal elftal. Individueel zijn de spelers goed, nu moeten ze samenkomen als team. Dat begint bij teambuilding, maar ook bij het goed afstemmen van inhoudelijke zaken.” – Corné De Meijer, Adjunct-directeur
Samen één team vormen
“Een sterk projectteam is ontzettend belangrijk”, vervolgt Corné. “Op die manier loopt het project vanaf dag één goed, weten de teams wat ze aan elkaar hebben en staat er één Hoppenbrouwers bij de klant. We besteden daarom veel aandacht aan het teamgevoel. Tijdens gezamenlijke sessie voor aanvang van het project leren de collega’s elkaar goed kennen.”
“De projectleiders van de losse teams vervullen hier een voorbeeldfunctie. Als zij laten zien dat ze gestroomlijnd met elkaar samenwerken, volgt het team ook.” Dat gaat om praktische zaken als afspraken over de verantwoordelijkheid van de facturering, de risicoanalyse en planning. “Aan de zachte, persoonlijke kant is het vooral belangrijk dat projectleiders het voorbeeld geven en de samenwerking goed is. Belangrijk is dat iedereen vrij voelt om te discussiëren, het gezamenlijke doel voor ogen houdt en elkaar vertrouwt.”
Een gevoel van thuis
Teams komen niet alleen samen als zij een project moeten uitvoeren. “We stimuleren teams om samen trainingen te volgen en regelmatig activiteiten buiten werktijd te organiseren. Zo weten zij elkaar makkelijker te vinden. Ook gaan we regelmatig bij andere teams op de bouw kijken om zo te zien wat er in de rest van het bedrijf gebeurt. Iedereen bouwt op deze manier aan zijn netwerk binnen Hoppenbrouwers”, legt Corné uit.
Corné: “Voor de opdrachtgever moet het bovendien voelen alsof er één Hoppenbrouwers-team aan het werk is.”