

Kosten van energiebeheersing: een overzicht
Hoe het kostenplaatje van energiebeheersing binnen jouw bedrijf eruitziet, hangt van veel factoren af. Is het jouw doel om de energierekening te verlagen of is een beter milieu jouw drijfveer? Ook is het soort pand van belang. Zo is nieuwbouw uitstekend geïsoleerd en daardoor meteen geschikt voor de plaatsing van een warmtepomp, terwijl een Amsterdams grachtenpand eerst nog wat werk nodig heeft.
Het bepalen van de kosten is daarom altijd maatwerk. Maar met onderstaand overzicht geven we je wat houvast.
Kosten zonnepanelen: 0,80 tot 1,10 euro per watt
Hoeveel je betaalt, ligt aan het aantal zonnepanelen dat je plaatst. Als je in één keer duizend panelen laat installeren, dan zijn de kosten ongeveer 80 cent per watt. Een paneel heeft een vermogen van 300 watt, wat betekent dat je uitkomt op zo’n 240 euro per stuk. Plaats je er 20? Dan zit je op 1,10 euro per watt en vallen de investeringskosten dus hoger uit.
Met welke hoeveelheid zonnepanelen investeer jij optimaal?
Kosten warmtepomp: 10.000 tot 500.000 euro
De prijs hangt af van het type warmtepomp en de grootte van het pand. Daardoor lopen de prijzen uiteen van 10.000 tot 500.000 euro. Houd ook rekening met het voorwerk: om echt te profiteren van de voordelen van een warmtepomp, moet jouw pand van top tot teen geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan een spouwmuur, dubbel glas en dakisolatie. Dan weet je zeker dat de investering zich terug verdient.
Kosten ledverlichting: 2 tot 5 euro
Alle lampen vervangen met ledverlichting hoeft geen grote kostenpost te zijn. Eén lichtpeertje kost maar tussen de 2 en 5 euro. Natuurlijk is het niet altijd een kwestie van een lamp verwisselen. Bijvoorbeeld wanneer je een oud fabriekspand ombouwt naar een kantoorruimte. Dat vraagt om een lichtplan en bijbehorende installaties waarbij goed is nagedacht over het werkcomfort.
Bundel en verlaag de kosten voor energiebeheersing
Staan er meerdere duurzaamheidsinvesteringen op de agenda? Bundel ze dan in één energiebesparingsplan en besteed dit uit aan Hoppenbrouwers Techniek. Door alle werkzaamheden onder te brengen onder één dak, ben je voordeliger uit.
Onze Duurzame Energie collega’s adviseren je graag over de mogelijkheden.