Hoe houd je je huis koel?

Wanneer het kwik rond 23 graden hangt, is het heerlijk vertoeven hier in Nederland. Maar wanneer dat omhoog kruipt richting de 30 en tropische temperaturen het weer beheersen, smacht je naar verkoeling. Buiten vind je verfrissing in een zwembad, binnen houd je je huis koel met deze handige tips en installaties.
Wanneer het in de woonkamer even warm is als buiten, koel je zelf nooit goed af. Een warme slaapkamer verstoort jouw nachtrust. En in een snikhete werkkamer verlies je snel de concentratie. Je huis koel houden verbetert dus het wooncomfort en maakt je bovendien gelukkig in de zomermaanden. Genoeg redenen om de temperatuur in jouw woning een paar graden te laten dalen.
Kleine aanpassingen in jouw dagelijkse routine maken een wereld van verschil. Doe bijvoorbeeld meteen alle ramen en deuren open zodra je uit bed stapt. Dan blazen de lage ochtendtemperaturen door het huis en lucht alles goed door. Sluit de ramen en deuren wel weer op tijd voordat het te warm wordt en houdt alles de hele dag dicht. Anders waait er weer warme lucht naar binnen. Precies wat je wilt voorkomen.
Een zonnescherm is een uitstekend middel om zonnestralen te weren. Ook een schaduwdoek of parasol voor het raam bieden uitkomst. Heb je die niet in huis? Geen probleem. Schuif dan de gordijnen dicht. Dit geeft niet hetzelfde effect als een zonnescherm, maar houdt de nodige warmte toch buiten.
Zuid-Europese landen hebben hun hele levensstijl aan de hoge temperaturen aangepast. Denk maar aan de siësta, zodat mensen niet op het warmste moment van de dag hoeven te werken. Maar ook het feit dat de meeste huizen witgeschilderd zijn om zonlicht te weerkaatsen. Kijk dus af van onze mediterrane buren en schilder het dak wit om het huis koel te houden.
Gratis is het niet, maar schaf een ventilator aan voor snikhete dagen. En zet er voor extra verkoeling een fles met bevroren water ervoor. Dat zorgt voor een heerlijke koude bries. Ook slim: plant een boom in de tuin en creëer beschutting voor het huis. Als je een balkon hebt, dan zijn planten tegen de muur ook een manier om zonlicht te weren.
Soms kun je nog zo hard je best doen om het huis koel te houden, maar is er gewoon geen beginnen aan. Dé oplossing in zo’n geval: airconditioning. Lijkt dat je niks omdat je denkt een wit, robuust blok aan de muur te moeten hangen? Een airco kan vandaag de dag juist heel esthetisch in de ruimte worden verwerkt. En er zijn zelfs technieken waarmee er bijna geen spoor meer van de airco te bekennen is.
Het fijne aan de airconditioning is dat je weinig hoeft te doen om een aangename binnentemperatuur te creëren. Eén druk op de knop en het apparaat doet al het harde werk. Op een kantoor is de airco bijna niet meer weg te denken en straks ook niet meer in jouw woning. Eenmaal een verkoelende bries in huis en je wilt nooit meer terug.
Airco’s zijn multifunctioneel. Naast verkoelen kunnen ze ook verwarmen en zelfs dienen als hoofdverwarming. Sommige airco’s zuiveren lucht, ontvochtigen en zorgen voor een goede luchtcirculatie. Op deze manier haal jij meer dan verkoeling in huis: je creëert een aangenaam en gezond binnenklimaat dat jouw welzijn bevordert. En wist je dat een goede luchtzuivering– en circulatie bijdragen aan de productiviteit?
Een verfrissende bries in huis en tegelijkertijd duurzaam en kostenbesparend verkoelen: hoe rijmt dat met elkaar? Het antwoord is een warmtepomp – ondanks dat de naam je anders doet geloven. Dit systeem dient in de wintermaanden als verwarming en transformeert in de zomer in een duurzame airconditioning. Een warmtepomp haalt warmte en kou uit de buitenlucht, de grond of het grondwater en verplaatst dit naar jouw woning.
Een warmtepomp is vooral rendabel wanneer jouw huis goed geïsoleerd is. De warmte en kou waarvoor het systeem zo hard werkt, ontsnapt anders direct. Laat je daarom goed adviseren voordat je een warmtepomp aanschaft. Zo weet je zeker dat het systeem wat voor jou is.
De installatie van de warmtepomp is niet de enige reden om de woning te isoleren. Het is sowieso een duurzame manier om het huis koel te houden. Het verlaagt de energierekening en verhoogt het wooncomfort: het houdt namelijk ook geluid buiten. Schrik niet meer wakker van voorbij sjezende auto’s en word niet meer uit je concentratie gehaald door spelende kinderen.
Hoe houd jij het huis koel? Laat het ons weten.
Laat je adviseren over koeltechnieken. Wij helpen je graag aan uitstekende oplossingen.