Zijn wie je bent, waar jij ook werkt

‘Juist in de techniek hebben we diversiteit nodig’
Juni is niet alleen de maand waarin de zomer officieel van start gaat, het is ook Pride-maand. Een maand waarin de LHBTIQA+-gemeenschap aandacht vraagt voor meer gelijkheid, acceptatie en inclusiviteit. Werkvoorbereider Joeri Burghout deelde op zijn LinkedInkanaal een persoonlijk bericht hierover. Ondanks dat hij niet het type is dat ‘op de barricaden staat’ en ‘vecht voor gelijke rechten’, vindt hij het wel belangrijk zich hier over uit te spreken. Joeri wil iedereen met een passie voor techniek, aansporen zich niet te verstoppen.

Door Joeri Burghout:

“Op vijftienjarige leeftijd startte ik mijn carrière in de techniek. Bescheiden en ietwat terughoudend van karakter leerde ik meer over installeren. Een vak waar ik tot op de dag vandaag van geniet. De techniek heeft iets magisch voor mij. Het snelt vooruit en het is aan jou om de ontwikkelingen bij te houden. Ik vind het leuk om me ergens in vast te bijten. En ben pas tevreden als ik weet hoe iets werkt. Als ik daarvoor moet overwerken, dan is dat maar zo.

Krap achttien jaar was ik toen ik mijn omgeving vertelde dat ik op jongens val. Niet alle klanten van mijn toenmalige werkgever -een kleine installateur- vonden dit prettig om te horen en vroegen dan ook om een andere installateur. Dan denk je dat we als Nederland een inclusieve maatschappij zijn, maar dat is helaas nog steeds niet zo. Ik ben bij deze werkgever vertrokken, onder andere vanwege deze ervaringen en ook omdat ik door wilde groeien.

“Het is heel bevrijdend om ook dat deel van je leven te kunnen delen met je collega’s.”

Vooroordelen

Voordat ik bij Hoppenbrouwers kwam werken, heb ik altijd geroepen dat ik er nooit zou willen werken. Ze groeiden zo hard en ik nam aan dat dit niet veel goeds kon betekenen wat betreft werksfeer en persoonlijk contact. Toch zat ik er op een dag voor een kennismakingsgesprek. Ik ben heel erg blij dat ik over mijn vooroordelen heen ben gestapt. Het was een goed gesprek en zodra ik buitenstond, belde ik mijn vriend en zei: “Hier wil ik werken.”

Hoppenbrouwers is een hele fijne werkgever. Iedereen accepteert me zoals ik ben. Daar ben ik Joeri, de werkvoorbereider, die net als alle andere collega’s een passie heeft voor techniek. Die houdt van hard werken, grappen maken en uitdagingen aanvliegen. Maar daar ben ik ook Joeri, die vertelt over wat hij in het weekend met zijn vriend heeft ondernomen. Het is heel bevrijdend om ook dat deel van je leven te kunnen delen met je collega’s.

Mannenwereld

Ik besef dat dit bijzonder is. De techniekwereld is een mannenwereld. Met een machocultuur. Dat kan technische homoseksuele jongens en meisjes afschrikken. Want waarom zou je jezelf voor de leeuwen gooien? Ik wil iedereen op het hart drukken, homo, lesbisch, queer, trans, bi, panseksueel of wat dan ook, dat je je niet moet verstoppen. Praat erover met een vriend, een vertrouwenspersoon op het werk, je buurvrouw of huisarts en vertel wie je bent. Iedereen verdient het om zichzelf te mogen zijn. Wanneer mensen naar mijn verhaal vragen, zeg ik altijd maar zo: ‘Wees niet bang om ‘anders’ te zijn, wees bang om ‘normaal’ te zijn’.

Het is een achterhaald idee, dat je als LHBTIQA+’er alleen in de zorg, administratie of het onderwijs kunt werken. Juist in de techniek hebben we diversiteit nodig. Een installatiebedrijf met een open cultuur bewijst dat er wel degelijk plek is voor iedereen. Ongeacht je seksuele oriëntatie, romantische voorkeur, gender, of sekse.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

BlogDuurzaam
Lees meer over Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

Groen doen met behulp van subsidies

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Groen doen met behulp van subsidies

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Daarom is de warmtepomp zo hot

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Daarom is de warmtepomp zo hot

Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

BlogDuurzaamTrends
Lees meer over Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

Ontvang onze nieuwsbrief