Veilig werken, veilig thuiskomen

Wij zetten onze medewerkers op één en vinden het dan ook heel belangrijk dat ze elke dag weer veilig thuiskomen. Veiligheid zit sterk verweven in onze cultuur en moet overal geborgd worden. Op iedere bouw, in ieder team, in iedere vestiging en door iedere medewerker. Zowel onze medewerkers als inleners zijn zich goed bewust van onze veiligheidsrisico’s. In het MTO (medewerkerstevredenheidonderzoek) scoren we een 8 op veiligheid en we hebben afgelopen jaar trede twee behaald op de Veiligheidsladder.

Download hier ons jaarverslag 2021

Elk jaar willen we een stap maken op de Veiligheidsladder. Dit beoordelingsinstrument meet het veiligheidsbewustzijn door te kijken naar houding en gedrag van medewerkers. Hoe hoger de toegekende laddertrede, hoe hoger het veiligheidsbewustzijn. In 2021 zijn we gestart op trede twee. Voor volgend jaar hebben we de ambitie om naar trede drie te stijgen om uiteindelijk op de vijfde trede uit te komen. ‘We kunnen dit alleen samen bereiken en door veiligheid elke dag bespreekbaar te maken. Dagelijks lopen we op projecten risico’s, dus het vraagt aandacht van iedereen. Daarin mogen nooit concessies gedaan worden. We doen het veilig of we doen het niet’, zo zegt algemeen directeur Henny de Haas.

Implementatie veiligheidsdashboard

De Veiligheidsladder helpt ons om een veilige werkomgeving te creëren op de diverse locaties in het land en daarmee veiligheid naar een nog hoger niveau te tillen. Hiertoe hebben we afgelopen jaar een VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu)-dashboard geïmplementeerd. Deze geeft goed overzicht van alle gegevens die veilig en gezond werken borgen. Er staan gegevens op over de opleidingen die medewerkers hebben gedaan op het gebied van veiligheid (de zogenoemde toolboxen), welke incidenten zich hebben voorgedaan en in hoeverre bijvoorbeeld gereedschap gekeurd is. Alle leidinggevenden hebben hier via ons intranet zicht op, waardoor ze proactief kunnen sturen op dit belangrijke thema. Daarnaast zien we dat in aanbestedingen het thema veiligheid ook steeds belangrijker wordt. Vanaf 1 januari 2022 wordt minimaal trede twee verlangd van aannemers en onderaannemers; in 2024 wordt dat minimaal trede drie.

Duidelijke veiligheidsregels

Verder hebben we in 2021 veiligheidsregels overzichtelijker gemaakt met 10 geboden. Deze ondersteunen onze basisregel ‘We doen het veilig of we doen het niet’. We hebben voor onze 10 geboden input opgehaald bij de medewerkers. Dat hebben we gedaan op zowel projecten in het land als bij onze kantoren. Zo zorgen we voor draagvlak en weten we zeker dat we op de juiste punten focussen. Veiligheid wordt zo van de teams en individuele medewerkers en moet geen agendapunt zijn. Veiligheid is van ons allemaal.

Lees meer over veiligheid

Zorgen voor elkaars veiligheid

Of het nu gaat om het plaatsen van zonnepanelen op een dak, werken aan de bouw van een groot distributiecentrum of installaties plaatsen in een
waterzuiveringsbedrijf, veilig werken staat bij ons voorop. We voorzien onze medewerkers in alle tools om veilig te kunnen werken. Aan hen de taak om de regels en risico’s op dit vlak in acht te nemen. ‘Mijn motto is dat iedereen aan het einde van de dag weer gezond en zonder letsel naar huis gaat’, zo vertelt Ton Jansen, uitvoerder Industriële Automatisering en Duurzaam vanuit de vestiging in Utrecht.

Lees meer in ons jaarverslag

Voordat Ton met zijn team begint aan een klus nemen ze met elkaar het Veiligheids- en Gezondheidsplan door. Hierin worden naast werkinstructies en beschermingsmaatregelen, details besproken over waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is en wie ze op het terrein kunnen aanspreken in geval van nood. ‘Hier zijn we heel scherp op. Heldere voorlichting is key. Je kunt al heel veel risico’s voorafgaand aan een klus inventariseren, maar de situatie wordt pas echt duidelijk als je aankomt op de werkplek. Zeker bij het aanleggen van zonneparken moeten we extra opletten. We brengen de risico’s van tevoren in kaart, zodat we daarvoor de juiste maatregelen kunnen treffen. En als het toch een keer misgaat, zetten we een veiligheidsdeskundige in om het incident te analyseren en maatregelen te nemen. Zo doen we er alles aan om een dergelijk incident niet nogmaals te laten gebeuren,’ geeft de uitvoerder aan.

‘Bij jonge mensen werk ik met een gele en een rode kaart. In het laatste geval gaan we om de tafel om de houding en het gedrag ten aanzien van veiligheid te bespreken.’

Elkaar aanspreken op veiligheid

Gedurende een project moeten mensen voor elkaars veiligheid zorgen. ‘Ik verlang van mensen dat ze elkaar aanspreken op eventueel onveilige situaties. Van het beklimmen van een steiger tot het gebruik van veiligheidsbrillen en handschoenen. We controleren ook regelmatig onze materialen op veiligheid’, aldus Ton. Verder is hij blij dat medewerkers elke maand wakker geschud worden door de verplichting om de
online veiligheidstoolboxen te doorlopen: ‘Zo houden wij zicht op de kennis over veiligheid en kunnen wij het veiligheidsbewustzijn van mensen inschatten. Soms schuift veiligheid, door te weinig mensen of te hoge werkdruk, naar de achtergrond, maar ik trek mensen er dan snel weer bij zodat ze weten hoe belangrijk veiligheid op de werkvloer is. Bijvoorbeeld bij jonge mensen werk ik met een gele en een rode kaart. In het laatste geval gaan we om de tafel om de houding en het gedrag ten aanzien van veiligheid te bespreken.

Waarborgen veiligheid tijdens onderhoud

Of we nu onderhoud uitvoeren in een waterzuiveringsbedrijf of in een fabriek met één machine of complete productielijnen, de veiligheid van onze medewerkers staat voorop. Om tijdens ons onderhoudswerk het productieproces van opdrachtgevers zo min mogelijk te verstoren, vraagt dat extra aandacht van onze kant. Hiervoor krijgen onze medewerkers alle (beschermings)middelen om hun werk zo goed en veilig mogelijk uit te voeren en geven we zo veel mogelijk voorlichting over veiligheid ter plaatse.

Onderhoud terwijl de fabriek doordraait

Wij snappen dat het werk van onze opdrachtgevers soms dag en nacht doorgaat. Daarom spelen we daar zo flexibel mogelijk op in. Onder meer door het onderhoud in nauw overleg in te plannen, vaak al aan de hand van een meerjarenplanning weet een opdrachtgever precies wanneer welke machines en onderdelen onderhoud nodig hebben. Ook zorgen we waar mogelijk dat we van tevoren al op de hoogte zijn van de veiligheidsprocedures en laatste veiligheidseisen bij de opdrachtgever. Geert Jacobs, clusterleider Technisch Beheer zegt over de veiligheid: ‘Veiligheidsprocedures kunnen al iets simpels zijn als het opruimen van gereedschappen. Zomaar materialen en gereedschappen laten rondslingeren is een no-go in een omgeving waar productieprocessen doordraaien. Ook belijning in fabrieken zorgt voor een heldere en veilige (loop)route voor onze monteurs.’

Terug naar het jaarverslag

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Duurzaamheid in nieuwe fase: hoe CSRD ons gaat helpen verduurzamen

BlogDuurzaam
Lees meer over Duurzaamheid in nieuwe fase: hoe CSRD ons gaat helpen verduurzamen

Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

BlogBesparenDuurzaamInnovatieWetgeving
Lees meer over Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Lees meer over De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

Beveiliging zonneparken: noodzaak

BlogTrends
Lees meer over Beveiliging zonneparken: noodzaak

Belangrijke aspecten bij elektrificatie van het bedrijfsleven

Blog
Lees meer over Belangrijke aspecten bij elektrificatie van het bedrijfsleven

De 6 voordelen door werken met de BIM-Methode

Blog
Lees meer over De 6 voordelen door werken met de BIM-Methode

Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

BlogDuurzaam
Lees meer over Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Brandveiligheid in parkeergarages: wat verandert er?

BlogVeiligheid
Lees meer over Brandveiligheid in parkeergarages: wat verandert er?

Gasketelwet: vakbekwame monteurs aan het werk

BlogCV-Ketels
Lees meer over Gasketelwet: vakbekwame monteurs aan het werk

Steeds meer talent kiest voor de techniek

Blog
Lees meer over Steeds meer talent kiest voor de techniek

Warm de winter door: waarom cv-ketelonderhoud loont

BlogCV-Ketels
Lees meer over Warm de winter door: waarom cv-ketelonderhoud loont

Ontvang onze nieuwsbrief