Van klimaatstress naar een duurzaam leven

Hoe roepen we de opwarming van de aarde tot een halt?

Klimaatproblemen die het gevolg zijn van de opwarming van de aarde, worden steeds meer zichtbaar. Veel mensen maken zich zorgen maken over het welzijn van onze planeet. De overheid stimuleert bedrijven en particulieren om te kiezen voor duurzame installaties om uiteindelijk energieneutraal te werken en te wonen.

Met zijn allen kunnen we deze global warming tot een halt roepen door de uitstoot van CO2 drastisch te verminderen.

Zomers worden warmer en extremer, met droogtes tot gevolg. De periodes vol regenbuien die daarop volgen zijn heftiger en zorgen zelfs voor overstromingen, zoals we vorig jaar zagen. Zomaar wat voorbeelden van klimaatproblemen die we in ons dagelijks leven vaker opmerken. Wetenschappers voorspellen dat dit de komende jaren nog extremer wordt. Steeds meer mensen maken zich zorgen over het welzijn van onze planeet en daarmee over de toekomst van hun kinderen. Zij worstelen met klimaatstress.

Energielabel

Het kabinet heeft klimaatdoelen opgesteld om stap voor stap te werken naar een duurzame woon- en werkomgeving. Inzicht in de status van duurzaamheid van alle gebouwen in onze omgeving is daarbij noodzakelijk. Daarom wordt ze een label toegekend. A++ is het beste label, G het slechtste.

Kantoren zijn verplicht om vanaf 2023 minimaal energielabel C te hebben. “Wij kunnen bedrijven helpen energielabel C te verkrijgen door het klimaatsysteem te vernieuwen, ledverlichting toe te passen en te isoleren. Maar liever gaan we in gesprek over de lange termijnplannen van het pand. Want wie weet welk energielabel je vanaf 2050 moet hebben. Beter om het in één keer goed te doen, dan nogmaals aan te passen”, licht Bas Tekath, Projectleider Elektrotechniek bij Hoppenbrouwers, toe. “Als duurzame installateur moeten we juist de stap extra zetten. Dus doelen we liever op een energielabel A. Dat scheelt op de langer termijn weer nieuwe aanpassingen doen,” vult Wouter Hendrickx, Programmamanager Duurzaam Ondernemen bij Hoppenbrouwers, aan.

Energietransitie

Iedere sector krijgt vroeg of laat te maken met de energietransitie. Nu zijn het kantoorpanden groter dan honderd vierkante meter, die vanaf 1 januari 2023 minimaal in bezit van energielabel C moeten zijn. Als bedrijf word je verplicht energiebesparende maatregelen te treffen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Projectleider Bas Tekath: “Het doel van de energietransitie is om fossiele brandstoffen zoals gas te verruilen voor groene energie. Dat doel staat nu voor 2050 gepland. Dan moet heel Nederland voorzien zijn van groene energie.”

Lees alles over wet- en regelgeving

Subsidie

Om de klimaatdoelen haalbaar te maken, heeft het kabinet verschillende subsidiepotjes in het leven geroepen. Wie bijvoorbeeld als particulier een elektrische auto aanschaft, krijgt een deel hiervan vergoed. Maar ook worden we erop gestuurd om onze woning duurzaam te verwarmen. Gaat de cv-ketel stuk? Dan mag die vanaf 2026 alleen vervangen worden door een duurzaam alternatief. Een hybride warmtepomp wordt dan de standaard. Ook bedrijven wordt een duwtje in de rug gegeven om te verduurzamen door middel van subsidies.

Groene energie

Het CBS kwam in 2021 al tot de conclusie dat driekwart van de bevolking zich zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Een ruime meerderheid wil daarom van aardolie en aardgas overgaan op groene energie. 83% geeft de voorkeur aan zonne-energie. Een slim idee, meent ook Commercieel Adviseur Stan van Agt: “Het is hoe dan ook slim om nu in zonnepanelen te investeren. Je bespaart op eigen energiekosten en alles wat je meer opwekt, verkoop je nu voor een relatief goede prijs terug.”

Slim besparen

Maar er zijn meer manieren om de CO2-uitstoot te verminderen. “Ongeveer dertig procent van de CO2-uitstoot ontstaat tijdens het gebruik van kantoren, gebouwen en sportverenigingen”, vertelt Dick Klaassen, Projectleider Systeem Integratie. Ieder bedrijf en elke vereniging heeft verschillende systemen. Van het klimaatsysteem, energiemeters, water- en gastoevoer tot beveiligings– en verlichtingssystemen. Weinig mensen weten welke systemen er precies zijn, hoe die staan ingesteld en wat de samenhang is, weet Dick. “Vaak is er geen afstemming tussen de systemen. En kan het zo zijn dat zowel de airco als de verwarming aanstaan om het pand op temperatuur te houden.”

Lees meer over slim besparen

Wat kun je zélf doen om duurzamer te leven?

Naast het kiezen voor duurzame installaties als een (hybride) warmtepomp of door zelf stroom op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, zijn er ook kleine dingen die je kunt doen die het welzijn van onze planeet te verbeteren en klimaatstress bij je wegnemen. Wij geven 10 tips:

 1. Eet minder vlees
  …dit is niet alleen goed voor het milieu en het klimaat, het is ook beter voor je eigen gezondheid
 2. Maak minder vliegvakanties
  …een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein
 3. Koop minder spullen en kleding
  …producten moeten worden geproduceerd, worden vervoerd, opgeslagen: daarbij komt veel CO2 vrij
 4. Zet de verwarming een graadje lager en douche korter en kouder
  …een lager gasverbruik is bovendien beter voor de portemonnee
 5. Verwarm je woning met kookwarmte
  …laat na gebruik de oven openstaan: zo wordt de warmte niet afgevoerd en blijft die binnenshuis
 6. Stap over op een duurzame energieleverancier
  …met groene energie bespaart een gemiddeld gezin in een jaar ongeveer evenveel CO2-uitstoot als 45 uur vliegen
 7. Isoleer je woning
  …als er minder warmte verloren gaat, hoeft er ook minder gestookt te worden
 8. Bereid kleine maaltijden in een kleine pan of kies voor eenpansmaaltijden
  …al je eten in één pan, dat scheelt gasverbruik. En als je een kleine maaltijd bereid, is het zonde van de energie om een grote pan te verhitten.
 9. Eet met meerdere mensen samen
  …je bespaart energie door samen te koken, maar meer mensen in huis betekent ook dat de verwarming minder hard (en maar in één woning) hoeft te werken
 10. Kies voor een groene tuin
  …vervang een stoeltegel door een geveltuintje: planten zetten CO2 om in zuurstof

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Zo efficiënt is de warmtepomp écht

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Zo efficiënt is de warmtepomp écht

Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

BlogDuurzaam
Lees meer over Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

Groen doen met behulp van subsidies

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Groen doen met behulp van subsidies

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Daarom is de warmtepomp zo hot

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Daarom is de warmtepomp zo hot

Ontvang onze nieuwsbrief