Steeds meer talent kiest voor de techniek

Er wordt steeds vaker voor een technische opleiding gekozen. In 2022 door zo’n 11.000 talenten. De bbl-trajecten groeiden vorig jaar zelfs met 8 procent blijkt uit cijfers van de MBO-raad. En het zijn niet alleen scholieren die voor de techniek kiezen, ook de zij-instromer is goed vertegenwoordigd. Daar worden wij natuurlijk heel blij van. En op geheel eigen wijze binden we zelf ook technisch talent aan ons familiebedrijf.

Alles weten over een bbl-traject

Er zijn verschillende redenen te noemen voor de stijgende cijfers. Volgens NOS komt dat onder andere omdat technische ontwikkelingen, zoals ‘energietransitie’ en ‘verduurzaming’, steeds meer in de belangstelling staan. In al die berichtgeving klinkt een positief geluid door als het gaat om meewerken aan deze ontwikkelingen. Want werken in de techniek geeft uitdaging! Ook biedt werken in de sector techniek veel baanzekerheid onderstrepen zij. Een mooie mix van voordelen die ervoor gezorgd dat steeds meer jongeren en zij-instromers openstaan, en daadwerkelijk kiezen, voor een technisch beroep.

Positieve shift

Ellen Vermeer, HR-directeur bij Hoppenbrouwers, is blij met de cijfers die de MBO Raad onlangs presenteerde. “Mooi om te lezen dat er een shift plaatsvindt. Iets wat wij ook merken als technisch allrounder en opleider. Zo ontvingen wij in 2022 104 werkstudenten en 518 nieuwe medewerkers. Onder hen zaten 96 zij-instromers, 37 hbo-starters en trainees en 41 bbl-studenten bijvoorbeeld. Een aantal waar we heel blij mee zijn.”

Vinden en binden

Ondanks dat de beeldvorming van de technische sector steeds positiever wordt en een technisch beroep dus aan populariteit wint, komt het technisch talent niet aanwaaien. “We doen inderdaad ons uiterste best om talent te vinden en aan ons te binden”, vertelt Ellen. “We geven studenten en zij-instromers veel aandacht. Dat doen we onder andere in onze praktijkscholen waar zowel elektrotechniek als werktuigbouwkunde aan bod komt. De teller staat voor nu op 16 praktijkscholen , en het streven is om iedere vestiging van een eigen praktijkschool te voorzien. Niet alleen de jeugd is welkom op onze praktijkscholen, ook zij-instromers scholen we hier om. De praktijkschool is voor onze bbl’ers een veilige thuishaven. Hier deel je ervaringen met leeftijdsgenoten en ontwikkel je je in je eigen tempo.”

Allerbeste praktijkopleider van Nederland

Dat de inzet van de praktijkscholen en hun praktijkopleiders niet onopgemerkt is gebleven, blijkt wel uit de nominatie van 2 praktijkbegeleiders voor de verkiezing ‘Praktijkopleider van het jaar 2023’. Falco Peetjens en Martin Kant, beiden werkzaam als praktijkopleider bij Hoppenbrouwers, zijn de gelukkigen. Op 15 mei a.s. horen zij of een van hen zich de beste praktijkopleider van Nederland mag noemen.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

BlogWetgevingZonnepanelen
Lees meer over Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Blog
Lees meer over Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Zo efficiënt is de warmtepomp écht

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Zo efficiënt is de warmtepomp écht

Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

BlogDuurzaam
Lees meer over Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

Groen doen met behulp van subsidies

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Groen doen met behulp van subsidies

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Ontvang onze nieuwsbrief