ROC Tilburg en Hoppenbrouwers

Lanceren een nieuw mbo 2-traject voor zij-instromers!

Ben jij of ken jij iemand die graag een overstap naar de techniek maakt, maar hier nog niet de juiste papieren voor heeft? Dan kun je vanaf september 2022 terecht bij het nieuwe opleidingstraject voor zij-instromers dat Hoppenbrouwers Techniek in samenwerking met ROC Tilburg heeft ontwikkeld. In dit unieke werk- en leertraject wissel je school af met veel praktijk en leer je de kneepjes van het vak van een ervaren Hoppenbrouwers-buddy. Het resultaat? Een volwaardig mbo 2-diploma Monteur werktuigkundige installaties én een mooie baan bij Hoppenbrouwers Techniek!

Klaar voor de start

Met nog een paar laatste puntjes op de ‘i’, staat het fonkelnieuwe opleidingsprogramma voor zij-instromers klaar om per september 2022 van start te gaan. Toine Bastings, accountmanager Techniek bij ROC Tilburg en Evi van Helvert, HR-adviseur bij Hoppenbrouwers Techniek vertellen over het hoe en waarom van de opleiding.

Elkaar versterken

Het initiatief voor het nieuwe opleidingstraject kwam vanuit het cluster Technisch Beheer. Evi: “Monteurs binnen dit cluster houden zich vooral bezig met het onderhoud aan en verhelpen van storingen aan grote installaties binnen bedrijven. Wij merkten dat bestaande trajecten voor zij-instromers onvoldoende aansloten om meteen bij Technisch Beheer te kunnen starten. Dus zijn we gaan kijken naar een manier om goede mensen vanuit de praktijk snel en gericht op te leiden. Zo kwamen we in contact met ROC Tilburg.” Toine vult aan: “Wij zien de instroom van studenten op technische opleidingen gestaag teruglopen. Terwijl we deze mensen in de praktijk keihard nodig hebben. Deze samenwerking biedt een mooie kans om mensen vanuit een andere hoek binnen te halen.”

Hoe ziet het traject eruit?

Als deelnemer aan het opleidingstraject start je met een 17 daagse introductieperiode waarbij je kennis maakt met alle basiskneepjes van de installatietechniek op het ROC, aangevuld met trainingen over veilig werken, klantbeleving, VCA en meer. Parallel hieraan loopt ook het introductieprogramma bij Hoppenbrouwers zelf. Nadat deze basis is gelegd, ga je onder begeleiding van een vaste buddy-monteur van Hoppenbrouwers aan de slag in de praktijk. Daarnaast ga je een keer in de week naar school. Na een jaar van werken en leren, ben je klaargestoomd voor het examen. Eenmaal geslaagd, beschik je over een mbo 2-diploma Monteur werktuigkundige installaties én een mooie baan bij Hoppenbrouwers Techniek.

Voor wie is de opleiding?

Met het zij-instromerstraject richt het cluster Technisch Beheer zich speciaal op volwassenen met werkervaring die graag een switch maken naar een technische functie. Evi: “Een technische achtergrond is niet nodig, wel moet je het vak graag willen leren. Verder is het vooral belangrijk dat je energie haalt uit het omgaan met mensen. Als monteur bij Technisch beheer bezoek je namelijk de meest uiteenlopende bedrijven en heb je veel klantencontact. Dit sociale aspect, in combinatie met de wisselende werklocaties, is wat Technisch Beheer zo’n bijzonder cluster maakt: iedere dag is anders.”

Input vanuit de praktijk

Om een praktijkgerichte opleiding te creëren, heeft Hoppenbrouwers de huidige monteurs betrokken bij het voorproces. Evi: “Wij vroegen hen op welke vlakken zij-instromers extra kennis moeten opdoen om snel goed mee te kunnen draaien. Onze monteurs zijn tenslotte ook de vakmensen die deze zij-instromers straks intensief gaan begeleiden in het werk. Het is voor hen belangrijk dat nieuwe collega’s gericht worden opgeleid.” Toine: “Op basis van de onderwerpen die Hoppenbrouwers bij ons aanleverde, zijn we gaan bouwen aan een op alle fronten volwaardige mbo 2-opleiding. Dat is gelukt.”

Vak met toekomst

Naast een mooie baan bij Hoppenbrouwers, biedt het opleidingstraject veel nieuwe kansen. Toine: “Heb je eenmaal dit mbo 2-diploma op zak, dan zijn er tal van vervolgmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de eerste monteursopleiding of service en onderhoud op mbo 3-niveau gaan volgen. Techniek biedt legio mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen. Evi vertelt lachend: “Als deze opleiding ons de enthousiaste, gedreven deelnemers gaat opleveren die wij verwachten, willen we ook werk maken van een mbo 3- en een mbo 4-opleiding. Zo kunnen medewerkers zich bij ons blijven ontwikkelen en behouden we onze vakmensen. Dat is win-win voor iedereen.”

Meer weten over leren en werken bij Hoppenbrouwers?

Heb jij interesse in leren en werken bij Hoppenbrouwers? Lees hier meer over leren en werken bij Hoppenbrouwers. Ben jij al overtuigd?

Ga direct naar de vacatures

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Daarom is de warmtepomp zo hot

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Daarom is de warmtepomp zo hot

Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

BlogDuurzaamTrends
Lees meer over Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

Cv-ketels en thermostaten van Intergas

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketels en thermostaten van Intergas

Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?

BlogCV-Ketels
Lees meer over Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?

Cv-ketel onderhoud, belangrijker dan je denkt!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketel onderhoud, belangrijker dan je denkt!

Wat is een cv-ketel?

BlogCV-Ketels
Lees meer over Wat is een cv-ketel?

Warm de winter door: waarom cv-ketelonderhoud loont

BlogBesparenCV-KetelsDuurzaam verwarmen
Lees meer over Warm de winter door: waarom cv-ketelonderhoud loont

Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

StappenplanZonnepanelen
Lees meer over Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

Ontvang onze nieuwsbrief

  •  *
  •  *