Die vragen stonden centraal tijdens ons kennisevent ‘Energie voor de Toekomst’. In dit artikel blikken we terug op de belangrijkste antwoorden en waardevolle inzichten. Want gelukkig blijkt er al heel veel mogelijk en zijn er verschillende pilots die bewijzen dat die innovatieve oplossingen ook in de praktijk succesvol kunnen zijn. Maar eerst nog even terug naar de basis: wat is netcongestie precies?
Energie voor de toekomst: tijdelijke en toekomstige oplossingen voor netcongestie
Bij ruim driekwart van de bedrijven staat netcongestie in de top 3 grootste uitdagingen van het moment. Organisaties kunnen niet automatiseren, elektrificeren en uitbreiden door de beperkingen op het net. Hoe lang hebben we nog met netcongestie te maken? Hoe ziet de toekomst van ons energiesysteem eruit? En welke oplossingen zijn er intussen te realiseren?
Wat is netcongestie?
Netcongestie betekent dat de capaciteit van de elektriciteitsinfrastructuur op sommige momenten niet voldoende is om de vraag aan te kunnen. Je kunt het vergelijken met een file op het wegennet. Congestie treedt op als er op een bepaald moment in een bepaald gebied te veel elektriciteit wordt afgenomen, of als er te veel stroom wordt ingevoerd op het net, bijvoorbeeld uit zonnepanelen.
Nu al zien we dat veel grootverbruikers als gevolg van de congestie geen nieuw of groter transportcontract kunnen afsluiten. Er zijn zelfs al regio’s waar ook kleinverbruikers de pijn beginnen te voelen: in Almere kunnen nieuwbouwwijken geen aansluiting meer krijgen op het net. De komende jaren zal dat steeds vaker voorkomen en is zelfs stroomuitval door overbelasting niet uit te sluiten.
Netcongestie tot 2040
Netbeheerders zeggen nog zeker tien jaar nodig te hebben voor ze de benodigde netverzwaringen kunnen uitvoeren. Maar experts denken dat het nog wel eens wat langer kan duren. Sanne de Boer, energietransitie-analist bij RaboResearch, zei tijdens haar presentatie dat de netcongestie nog steeds wordt onderschat en dat netbeheerders hun verwachtingen steeds moeten bijstellen.
Ook Lucas van Cappellen, themaleider elektriciteit bij onderzoeksbureau CE Delft, onderschreef dat tijdens zijn deelsessie. “In gebieden waar netverzwaringen gepland staan, kan op termijn opnieuw netcongestie ontstaan, doordat het aantal aanvragen voor transportcontracten nu al groter is dan de beschikbare capaciteit die wordt bijgebouwd”, zei hij. “Vaak zijn later dus weer nieuwe netverzwaringen nodig.”
Volgens hem zijn de netbeheerders pas in 2030-2035 in staat om de groeiende vraag naar elektriciteit bij te benen. “Laat staan dat ze de achterstand die ze nu hebben, kunnen gaan inhalen. Wij verwachten dus dat netcongestie zeker tot 2040 een belangrijk onderdeel blijft in het Nederlandse energiesysteem”, voorspelde hij. Dat was natuurlijk niet de boodschap waar de aanwezigen in de zaal op zaten te wachten.
Net niet? Of net wel?
Het net loopt vol. En dat schreeuwt om oplossingen. De hamvraag luidt: hoe kunnen we slimmer onze energie in goede banen leiden? Daarom stelden we onze gasten tijdens het Kennisevent Energie voor de Toekomst de vraag: ‘Net niet? Of net wel?’. In de video zie je hoe Sanne de Boer, energietransitie-analist bij RaboResearch, erover denkt.
Oplossingen voor de netcongestie
Is er dan in de tussentijd helemaal geen oplossing mogelijk? Gelukkig wel. En Lucas introduceerde zelf al de eerste. CE Delft heeft namelijk een stappenplan ontwikkeld, waarmee je in 8 stappen naar een oplossing voor de netcongestie toewerkt. Dit stappenplan leidt tot een combinatie van maatregelen die ervoor zorgen dat je ondanks beperkte netcapaciteit toch aan de energievraag kunt voldoen.
Slim energiemanagementsysteem
Tijdens de presentatie van Jeroen Althusius van Tibo Energy werd duidelijk dat een slim energiemanagementsysteem je daarbij kan helpen. Hiermee kun je niet alleen toekomstige scenario’s nabootsen en valideren, het zorgt ook voor een proactieve aansturing van alle benodigde assets volgens de meest optimale strategie. Op basis van een algoritme dat historische data gebruikt om voorspellingen te doen.
Hoppenbrouwers in Dongen
Bij onze nieuwe Hoppenbrouwers-vestiging in Dongen zijn we ook al op die manier te werk gegaan. Het is ons daar gelukt om een locatie van 2.500 m2 dag en nacht van stroom te voorzien met een netcapaciteit van 3 x 80 ampère. Normaal gesproken net genoeg voor één warmtepomp en één laadpaal. En wat er in Dongen kan, kan natuurlijk ook op andere locaties waar bedrijven beperkte netcapaciteit krijgen.
Nieuwe Energiewet
Om grote stappen te maken is het nog even afwachten tot de nieuwe Energiewet er is. Die moet het bijvoorbeeld makkelijker gaan maken om netaansluitingen te delen. Bijvoorbeeld via peer-to-peer, waarbij een tussenpersoon een eindafnemer koppelt aan een ‘actieve afnemer’. Of via cable pooling, waarbij meerdere afnemers samen op één stroomaansluiting zitten.
Energiehubs als oplossing
Gehoopt wordt dat Europese regelgeving in de nabije toekomst ook meer ruimte biedt aan energiehubs, waarbij bedrijven het energiegebruik op elkaar afstemmen om gezamenlijk de piekbelasting te verminderen. Voor een gesloten distributiesysteem moet op dit moment nog ontheffing worden aangevraagd bij de Autoriteit Consument en Markt, en daar staan al heel wat bedrijven in de rij.
Schiphol Trade Park
Bij het bedrijventerrein Schiphol Trade Park is hier al mee geëxperimenteerd. Met toestemming van Liander startten vijftien bedrijven hier hun eigen energiehub. Daarin brachten ze alle contractvermogens bij elkaar én de opwek- en opslagcapaciteit van hun eigen assets, zoals zonnepanelen en batterijen. Met behulp van een slim energiemanagementsysteem stemmen ze vraag en aanbod continu op elkaar af.
Head of Development bij logistiek vastgoedontwikkelaar intospace©, die een distributiecentrum op Schiphol Trade Park heeft geopend, sprak op het evenement van een ‘groot succes’. “We zijn nu twee jaar live en hebben de gasgeneratoren die we als back-up hebben staan, nog geen één keer nodig gehad om te voorkomen dat we over het gecontracteerd vermogen zouden gaan”, zei hij optimistisch.
Whitepaper netcongestie
In deze tijd van netcongestie krijgen wij veel vragen van klanten die plannen hebben om te verduurzamen, uit te breiden of zelfs nieuw te bouwen, maar tegen een capaciteitsprobleem aanlopen. Welke innovaties en maatregelen dragen nu of straks bij aan de oplossing van dit probleem? Lees het in onze whitepaper.
Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het whitepaper direct in je mailbox!
Over Hoppenbrouwers
Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.
Voor particulieren
Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.
Bekijk onze productenZakelijke klanten
Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.
Bekijk onze markten