Effectief samenwerken bij Hoppenbrouwers

Een bedrijf dat al ruim honderd jaar bestaat, moet wel innoveren en ontwikkelen. Hoppenbrouwers Techniek doet dat iedere dag. Het begon allemaal met zes medewerkers. Onder leiding van oprichter Theo Hoppenbrouwers werden dat er zestig. Inmiddels staat Henny de Haas aan het roer met naast hem adjunct-directeur Corné de Meijer en bestaan we uit 1850 gedreven mensen. Toch zijn we nooit uitgegroeid en ontwikkelen we door. Corné neemt je mee in wat ons drijft.

Zelfsturende, autonome teams

Wanneer Henny de Haas aan het hoofd kwam, volgden de zelfsturende teams vrij snel. Corné: “Onze specialistische, zelfsturende teams krijgen alle vrijheid om zelf te beslissen over zaken rondom projecten. De basisgedachte achter deze teams is dat onze medewerkers een vast team hebben met een thuisbasis waar zij zich op hun plek voelen.”

“We houden als directie natuurlijk korte lijntjes met de leidinggevenden. Maar tegelijkertijd weten zij ook dat ze niet voor toestemming of een handtekening langs de directie moeten. Al die controlelagen vinden we overbodig. Liever schakelen we snel en werken we daadkrachtig. Dat is fijn voor alle collega’s maar ook voor de klant.”

Adjunct-directeur Corné de Meijer startte zelf 25 jaar geleden bij Hoppenbrouwers binnen elektrotechniek. In die tijd werkte hij op verschillende uitvoerende en leidinggevende plekken binnen het bedrijf. Groeien, ontwikkelen, verbeteren en vernieuwen zijn hem dus niet vreemd. En als leidinggevende weet hij hoe je teams enthousiasmeert om daaraan bij te dragen.

Motivatie komt van binnenuit

De filosofie achter de zelfsturende teams en losse clusters waar zij in werken, is dat mensen met plezier en passie werken als zij eigenaarschap hebben over dat werk. Daarom wordt dat van alle kanten gestimuleerd. “Vanuit de directie leggen we zo min mogelijk op”, vertelt Corné. “Doelen, ideeën en initiatieven die vanuit de organisatie komen, worden vaak beter gedragen. Daarom willen we dat mensen daar zelf actief mee bezig zijn.”

“Je merkt dat initiatief tonen en elke dag efficiënter willen werken in typisch Hoppenbrouwers is. Onze kernwaarden vormen het DNA van Hoppenbrouwers en zie je op alle vlakken terug. Eén daarvan is autonomie: we zien graag dat je initiatief toont en dagen je uit om jouw kracht te ontwikkelen. Werkplezier is een van onze grootse goed. Wij willen dat iedereen met een glimlach aan zijn werkdag begint. Met deze kernwaarden creëren we vakmanschap waar wij en jij trots op zijn.”

 

Een hele hoop regels en afspraken vinden wij niet nodig. Teams zijn goed op elkaar ingewerkt, krijgen de vrijheid en nemen daarbij eigen verantwoordelijkheid. Dat werkt.

Doelen stellen zorgt voor groei

Wil je groeien, moet je doelen stellen. Dat is vrij simpel. Maar ook deze doelen komen van de werkvloer. Corné: “Teams bedenken hun eigen jaarlijkse doelstellingen, maar ook doelen voor specifieke projecten. De mensen in het team kiezen deze zelf onder leiding van hun leidinggevende. Omdat zij deze zelf bepalen, leeft het meer.”

“Het enige wat de directie doet, is kaders faciliteren waarbinnen doelen gesteld kunnen worden. De invulling mag ieder team zelf creatief bepalen en richting aan geven. Zo worden de ambities die de directie stelt door de medewerkers zelfs ingevuld en gedragen.”

Verantwoordelijkheid drijft

“Hoppenbrouwers wil vooroplopen. De top nastreven. Dat betekent dat we ambitieuze doelen voor het hele bedrijf stellen en deze moeten behalen. De verantwoordelijkheid voor het stellen van de doelen, ligt grotendeels bij de teams zelf. Zo hebben we per markt en per team ambities die we willen bereiken. Wat we zien is dat de ambities die de teams opstellen meestal groter zijn dan die wij als directie voor ogen hadden. Hoe mooi is dat? De verantwoordelijkheid drijft hen groter te denken, kritisch doelen te formuleren. Het gaat leven, wordt verspreid en zo is de kans alleen maar groter dat ze behaald worden.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Recente artikelen

Optimaliseren achter de meter met slim energiemanagement

Blog
Lees meer over Optimaliseren achter de meter met slim energiemanagement

De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

Blog
Lees meer over De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

Dit is de meerwaarde van inzicht in milieuprestatie en scope 3-emissies

BlogDuurzaamInnovatieWetgeving
Lees meer over Dit is de meerwaarde van inzicht in milieuprestatie en scope 3-emissies

Duurzaamheid in nieuwe fase: hoe CSRD ons gaat helpen verduurzamen

BlogDuurzaam
Lees meer over Duurzaamheid in nieuwe fase: hoe CSRD ons gaat helpen verduurzamen

Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

BlogBesparenDuurzaamInnovatieWetgeving
Lees meer over Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Lees meer over De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

Beveiliging zonneparken: noodzaak

BlogTrends
Lees meer over Beveiliging zonneparken: noodzaak

Belangrijke aspecten bij elektrificatie van het bedrijfsleven

Blog
Lees meer over Belangrijke aspecten bij elektrificatie van het bedrijfsleven

De 6 voordelen door werken met de BIM-Methode

Blog
Lees meer over De 6 voordelen door werken met de BIM-Methode

Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

BlogDuurzaam
Lees meer over Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Brandveiligheid in parkeergarages: wat verandert er?

BlogVeiligheid
Lees meer over Brandveiligheid in parkeergarages: wat verandert er?

Ontvang onze nieuwsbrief