Duurzaamheid in nieuwe fase: hoe CSRD ons gaat helpen verduurzamen

De technische branche in Nederland staat voor een belangrijke transformatie door de nieuwe EU-richtlijn ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’ (CSRD). De richtlijn stelt rapportage over milieu- en menselijke impact voor grote bedrijven vanaf volgend jaar namelijk verplicht. De complexiteit achter de processen om te kunnen rapporteren zorgt voor de nodige uitdagingen in de technische branche, maar biedt tegelijkertijd ook volop kansen.

Langetermijnvisie op duurzaamheid

“Onze branche staat op een interessant kruispunt,” vertelt Wouter Hendrickx, Programmamanager Duurzaamheid bij Hoppenbrouwers. Reflecterend op de toekomstige impact van CSRD, voegt hij daaraan toe: “Op korte termijn gaan we echt nog niet de volledige effecten zien van al het werk dat bedrijven moeten verzetten om in lijn te kunnen rapporteren met de richtlijn. Op de lange termijn daarentegen is het potentieel enorm. CSRD dwingt ons om dieper na te denken over hoe we als technische branche zó duurzaam mogelijk te werk kunnen gaan. De richtlijn biedt ons een kader voor transparantie en consistentie die we nog niet eerder hebben gezien.”

Hoewel de kaders voor de verslaglegging geschetst zijn, is het duidelijk dat de implementatie van CSRD in de technieksector niet zonder uitdagingen is. Dat heeft onder meer te maken met het verkrijgen van adequate data met betrekking tot de toeleveringsketen. Daarnaast vergt de complexiteit van de vereiste rapportages en de integratie van duurzaamheid in alle bedrijfsprocessen tijd en inzet. “Het is als het aanpakken van een groot project. Eerst verzamelen we inzichten, en pas daarna kunnen we echt actie ondernemen. In dat licht dienen we te accepteren dat dit een marathon is, geen sprint.”

Transparantie als troef

De belangrijkste veranderingen die CSRD teweegbrengt, is de nadruk op transparantie. “Dat gaat niet alleen over het melden van wat we al doen, maar ook over het verbeteren van onszelf als branche”, vertelt Wouter. Hij ziet de beweging naar grotere transparantie als een unieke kans om de relatie met klanten en partners te verdiepen. “In een tijdperk waarin duurzaamheid als thema steeds meer aan belang wint, zijn bedrijven die hun milieuprestaties helder en eerlijk communiceren de leiders en voorkeurspartners van morgen”, meent hij.

Daarnaast denkt Wouter dat de verhoogde transparantie positief doorwerkt op de duurzaamheids-inzet binnen de technische branche. “De komst van CSRD creëert een speelveld waarop we niet langer alleen worden beoordeeld op korte termijn financiële resultaten, maar ook op onze bijdrage aan maatschappelijke en milieudoelstellingen. Daarnaast hoop ik dat we, met CSRD als leidraad, op termijn afscheid kunnen nemen van de verwarrende wildgroei aan certificeringen die je niet met elkaar kunt vergelijken, maar wel allemaal iets over je duurzaamheidsprestaties zeggen”, vertelt Wouter.

Duurzame toekomst

De CSRD is meer dan alleen een rapportageverplichting. Het is een kans om duurzaamheid tot de kern van onze sector te maken. “Uiteindelijk gaat het erom dat we bijdragen aan het bouwen van een duurzame toekomst voor de hele planeet. De nieuwe Europese richtlijn is maar een stapje op die weg, maar wel een cruciale”, legt Wouter uit. “We hebben instrumenten, de kennis, en nu de richtlijnen, om een leider te zijn in de transitie naar een duurzamere wereld. De installatiebranche kan een sleutelrol nemen in het vormgeven van een duurzame toekomst. Wij kunnen laten zien dat het mogelijk is.”

Heb je een vraag?

Neem contact met mij op. Ik help je graag.

Wouter Hendrickx

Programmamanager Duurzaam Ondernemen

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Dit is de meerwaarde van inzicht in milieuprestatie en scope 3-emissies

BlogDuurzaamInnovatieWetgeving
Lees meer over Dit is de meerwaarde van inzicht in milieuprestatie en scope 3-emissies

Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

BlogBesparenDuurzaamInnovatieWetgeving
Lees meer over Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

BlogDuurzaam
Lees meer over Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Van klimaatstress naar een duurzaam leven

BlogDuurzaam
Lees meer over Van klimaatstress naar een duurzaam leven

Geen energielabel C? Dan dreigt sluiting van kantoor

BlogDuurzaam
Lees meer over Geen energielabel C? Dan dreigt sluiting van kantoor

Een comfortabele elektrische bedrijfswagen op pad voor Hoppenbrouwers

BlogDuurzaam
Lees meer over Een comfortabele elektrische bedrijfswagen op pad voor Hoppenbrouwers

Versnelling van onze duurzaamheidsambities

BlogDuurzaamJaarverslag
Lees meer over Versnelling van onze duurzaamheidsambities

Veelgestelde vragen over de energietransitie

BlogDuurzaam
Lees meer over Veelgestelde vragen over de energietransitie

De toekomst is elektrisch rijden: bereid je voor

BlogDuurzaam
Lees meer over De toekomst is elektrisch rijden: bereid je voor

Wouter en Bas in gesprek over de klimaatdoelen

BlogDuurzaam
Lees meer over Wouter en Bas in gesprek over de klimaatdoelen

Toekomstbestendige steden zijn groen

BlogDuurzaam
Lees meer over Toekomstbestendige steden zijn groen

Ontvang onze nieuwsbrief