Belangrijke aspecten bij elektrificatie van het bedrijfsleven

Er is een hoop te doen over de elektrificatie, zo ook in het bedrijfsleven. Europa verduurzaamt: de vraag naar hernieuwbare elektriciteit neemt maar toe. Er is een verschuiving gaande van het gebruik van elektriciteit als energiebron in plaats van traditionele brandstoffen zoals benzine, diesel of gas. Voor bedrijven in Nederland kan elektrificatie verschillende betekenissen en implicaties hebben, afhankelijk van de sector en het soort activiteiten van je bedrijf. Daarbij zijn meerdere belangrijke aspecten van belang. We leggen ze graag aan je uit.

Waarom elektrificatie?

In 2016 heeft de Europese Unie mede namens Nederland het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Doel hiervan is om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius. Om deze doelen te halen zijn afspraken in Europa gemaakt. De EU-lidstaten hebben met elkaar afgesproken dat de EU in 2030 minimaal 55% minder moeten uitstoten. In 2050 wil de Europese Unieklimaatneutraal zijn. Dat betekent dat er dan netto geen broeikasgassen meer worden uitgestoten. Bedrijven en particulieren moeten keihard aan de slag om hierin aan te voldoen.

Transitie geen revolutie

Wouter Hendrickx, programmamanager duurzaamheid bij Hoppenbrouwers Techniek ziet de transitie als een marathon en niet als sprint. “Het is goed dat de overheid doelen stelt en dat maatregelen deze doelen waarborgen. Een kantoorpand is immers al duurzamer als het niet energielabel E maar C heeft. Maar een dergelijke transitie heeft tijd nodig ook al willen we sneller.”

Stapsgewijs elektrificeren

Doordat iedereen bezig is met verduurzaming. Word je bijna gedwongen om ook hier zo snel mogelijk aan mee te werken. Maar waar begin je? Wil je zonnepanelen laten installeren? Ga je snel aan de slag met het elektrificeren van het wagenpark? Of kies je voor het inrichten van een compleet gebouwbeheersysteem? Daarnaast zijn er een hoop nieuwe technieken en apparaten op de markt en schieten installatiebedrijven als paddenstoelen uit de grond. Ons advies is dan ook geen overhaast beslissingen te nemen door goed onderzoek te doen. Toekomstgericht installeren, dat is de sleutel.

Lees het in het whitepaper Toekomstgericht Installeren

Duurzame mobiliteit

Als je een bedrijf hebt met een wagenpark, kan elektrificatie een aanzienlijke impact hebben. Het overstappen op elektrische voertuigen helpt om brandstofkosten te verlagen, onderhoudskosten te verminderen en de milieuprestaties te verbeteren. Ook bij Hoppenbrouwers geven we impuls aan duurzame mobiliteit. Een zeer belangrijk thema, zo hebben we in 2022 ruim 19% CO2 kunnen reduceren door het elektrificeren van ons wagenpark. Daarbij is de ambitie om de meest duurzame installateur van Nederland te worden. Onderdeel daarvan is onze stap richting een CO2 neutraal wagenpark.

Slim energienetwerk

Er wordt steeds meer duurzame energie aangeboden op het energienetwerk. Al kent duurzaam opgewekte stroom ook pieken en dalen. Schijnt de zon even niet, wordt er minder energie opgewekt. Gaat de wind liggen, dan wekken windmolens ook minder energie op. Om toch aan de vraag van stroom te voldoen is er een slim energienetwerk nodig, ook wel bekend als Smart Grid. Het is een slimme energie-infrastructuur. Ontworpen om stroom te herverdelen op basis van de fluctuerende vraag en aanbod van elektriciteit. Het maakt gebruik van een geïntegreerd systeem van regeling en monitoring om dit proces te coördineren. Hendrickx vertelt hierover: “Een goed advies bij verduurzaming is dus om te investeren in elektrische oplossingen die aan de ene kant voldoende data genereren en aan de andere kant goed aan te sturen zijn.”

Lees het volledige artikel in het whitepaper Toekomstgericht Installeren

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Daarom is de warmtepomp zo hot

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Daarom is de warmtepomp zo hot

Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

BlogDuurzaamTrends
Lees meer over Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

Cv-ketels en thermostaten van Intergas

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketels en thermostaten van Intergas

Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?

BlogCV-Ketels
Lees meer over Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?

Cv-ketel onderhoud, belangrijker dan je denkt!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketel onderhoud, belangrijker dan je denkt!

Wat is een cv-ketel?

BlogCV-Ketels
Lees meer over Wat is een cv-ketel?

Warm de winter door: waarom cv-ketelonderhoud loont

BlogBesparenCV-KetelsDuurzaam verwarmen
Lees meer over Warm de winter door: waarom cv-ketelonderhoud loont

Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

StappenplanZonnepanelen
Lees meer over Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

Ontvang onze nieuwsbrief

  •  *
  •  *