Zo’n 85 Hopjes erbij, bij Hoppenbrouwers Techniek Heesch Zo’n 85 Hopjes erbij, bij Hoppenbrouwers Techniek Heesch

Zo’n 85 Hopjes erbij, bij Hoppenbrouwers Techniek Heesch

Begin 2018 was de vestiging in Heesch nog Van Bon Installaties – Technisch Beheer. Met diverse vestigingen van Hoppenbrouwers Techniek werkte familiebedrijf Van Bon al jarenlang samen als goede tandem; Hoppenbrouwers voor de e-installaties en Van Bon voor de w-installaties. Vanaf februari 2018 werden de samenwerkingspartners, directe collega’s binnen Hoppenbrouwers Techniek. “Na de overname kwam er onnoemelijk veel op onze mensen af” vertellen vestigingsdirecteur (en voormalig eigenaar) Jan-Willem van Bon en vestigingsleider Renzo Diks. “Maar in een jaar tijd is het ‘wij’ geworden, in plaats van ‘zij’.”

Terugblik op een turbulent Jaar

Enkele data staan voorgoed gegrift in het geheugen van Jan-Willem. In februari 2018 ondertekende hij de overdracht van zijn bedrijf aan Hoppenbrouwers. Een dag later bracht hij zo’n 85 medewerkers daarvan op de hoogte tijdens een personeelsbijeenkomst. “De onverwachtheid was groot en de impact enorm” zegt Jan-Willem, “maar uiteindelijk begrepen de meeste medewerkers het. Klanten met wie ik intensief contact had, waren op de hoogte. Zij waren positief. In de loop van het jaar ontstond bij medewerkers steeds meer ruimte voor enthousiasme over de mogelijkheden die Hoppenbrouwers Techniek biedt.”

31 jaar bij Van Bon, 12 maanden bij Hoppenbrouwers Techniek

Jan-Willem mag met zijn 53 jaar waarvan 31 jaar bij Van Bon en 12 maanden bij Hoppenbrouwers Techniek zijn positie zelf vormgeven. Jan-Willem: “De overgang is groot, maar met de kennis van nu, zou ik met terugwerkende kracht dezelfde beslissing nemen. In de gesprekken met Henny de Haas over de integratie ging het in de eerste plaats over de medewerkers. De belangrijkste aanleiding om deze stap te zetten, was dat de bedrijfscontinuïteit en groeimogelijkheden optimaal zouden zijn voor ‘mijn’ mensen.”

Groeien vanuit persoonlijke ambitie

Renzo Diks heeft regelmatig aan anderen moeten uitleggen wat Hoppenbrouwers zo anders maakt dan andere bedrijven. Renzo: “Dat is best lastig. Je beseft pas echt hoe anders het is als je zelf ervaart wat het inhoudt als de verantwoordelijkheid laag in de organisatie ligt. Of dat je binnen dit bedrijf altijd gelijken vindt met wie je kunt sparren. En hoeveel ruimte er is om te groeien vanuit persoonlijke ambitie.” Zelf maakte Renzo de stap van hoofd Technisch Beheer naar vestigingsleider. Een functie waarin hij verantwoordelijk (lees: faciliterend) wordt voor alle zaken op de vestiging terwijl Jan-Willem van Bon vooral Hoppenbrouwers breed actief gaat worden.

Basis voor een volwaardige vestiging

Het werken in zelfsturende teams was op locatie Heesch een van de grootste veranderingen voor de medewerkers terwijl er toch al in teamstructuur werd gewerkt. Jan-Willem: “Verbazingwekkend om te merken, hoe zeer de medewerkers nog meer bereid zijn om een stap extra te zetten vanuit eigen verantwoordelijkheid. Om bijvoorbeeld op een banenavond aanwezig te zijn. Of om zondag Hoppenbrouwers te vertegenwoordigen op een open dag. Vroeger had ik het niet eens durven vragen! Regelmatig ben ik flabbergasted.” Renzo Diks: “De basis is gelegd om onze locatie te ontwikkelen naar een volwaardige WEBID-vestiging, ofwel met de disciplines Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Beveiliging, Inspectie en Duurzaam. Met de juiste focus op de regio en in samenwerking met scholen. Ook de opstart van een praktijkschool Werktuigbouw staat gepland.”